U projektu unapređenja komunalne infrastrukture na teritoriji Grada Novog Sada, Javno preduzeće „Zavod za izgradnju grada“ (ZIG) završilo je izgradnju sekundarne kanalizacije u delu naselja Rumenka. Time je u planiranom roku realizovana još jedna značajna investicija predviđena Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2014. godinu.

Član Gradskog veća za komunalne delatnosti Vladimir Stojković i direktor ZIG-a Goran Višnjić posetili su Rumenku, gde su završeni radovi na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u dužini od oko 6,8 km. Prema rečima Vladimira Stojkovića, obilazak svih mesnih zajednica, kako bi u direktnom kontaktu sa građanima saznali šta su njihovi problemi, postaće uobičajena praksa.

– Najizraženiji problem u prigradskim naseljima, kao što je slučaj i u Rumenki, jeste nedostatak kanalizacije. Poslednja faza na izgradnji kanalizacije u tom mestu uslediće nakon rebalansa budžeta, kada će biti obezbeđena finansijska sredstva za završetak izgradnje prečistača otpadnih voda, jer je Grad tu obavezu preuzeo od Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Izgradnja prečistača je od izuzetnog značaja jer će tek njenim završetkom biti stvoreni uslovi da kanalizaciona mreža bude u funkciji – naglasio je Vladimir Stojković.

Kanalizaciona mreža izgrađena je u devet ulica, a to su Kosovska, Petefi Šandora, Partizanska, Mihajla Pupina, Arsenija Čarnojevića, Vojvođanska, Adi Endrea, Narodne vojske i Kanalska. Izvođač radova bio je „Graditelj NS“, a vrednost ove investicije je oko 47 miliona dinara.

– Novoizgrađena kanalizaciona mreža povezana je na postojeći kolektor u Ulici Jovana Jovanovića Zmaja, a on gravitira prema prečistaču otpadnih voda, čija izgradnja je u toku. Prečistač je lociran 280 metara severoistočno od samog naselja, u blizini recipijenta, odnosno kanala Savino Selo – Novi Sad. Završetak izgradnje prečistača planira se najkasnije za početak iduće godine, a važno je napomenuti da je to neophodan preduslov da bi se novoizgrađena kanalizaciona mreža dovela u funkcionalno stanje. Značaj izgradnje prečistača je u tome što se, pored rešavanja problema odvođenja otpadnih voda u Rumenki, njegovim završetkom otvara mogućnost da već ove godine počne izgradnja potisnog cevovoda do Kisača i izgradnja kanalizacione mreže i u ovom naselju – kažu u ZIG-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari