Prodaja Jat ervejza Etihadu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mogla bi da dovede do toga da srpski avio-prevoznik ostane bez prava da leti u evropske zemlje, saznaje Danas. Evropska komisija je o tome još 2. avgusta obavestila srpski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo, ukazujući na to da je efektivno upravljanje Jatom, odnosno novom kompanijom Er Srbija, suprotno ECAA sporazumu o Zajedničkom vazduhoplovnom području Evropske unije sa okolnim zemljama, čiji je Srbija potpisnik.


Prema ECAA pravilima, avio-prevoznici u zemljama članicama ne smeju biti u većinskom vlasništvu kompanija iz zemalja koje nisu članice ECAA sporazuma, niti se upravljanje njima sme poveriti takvim kompanijama. U slučaju Jata prvi uslov je ispunjen, pošto Etihad preuzima samo 49 odsto vlasništva, ali drugi, prema navodima Evropske komisije, nije, jer je menadžment nad Er Srbijom prebačen u ruke Etihada u narednih pet godina.

Ukoliko bi Air Serbia bile oduzete privilegije koje sada uživa po osnovu ECAA sporazuma, to znači da srpski avioni ne bi mogli slobodno da lete ka evropskim destinacijama, već bi Er Srbija morala da traži posebne dozvole od svake zemlje u koju želi da leti i ta dozvola bi u svakom trenutku mogla da joj bude uskraćena.

Danas je o svemu ovome postavio detaljna pitanja rukovodstvu Er Srbije, koje nije smatralo za potrebno da na njih odgovori.

„Nema komentara na vaša pitanja“, bilo je sve što su u Air Serbia odgovorili.

Ni u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo juče nisu imali komentar, jer je direktor Milan Živanović bio na putu, ali su obećali da će saopštenje o ovom problemu izdati danas. U formulisanje odgovora na medijska pitanja uključen je, prema nezvaničnim informacijama, i kabinet prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Kako nezvanično saznajemo, Direktorat je poslao odgovor Evropskoj komisiji u pokušaju da uveri evropske vazduhoplovne vlasti da problema nema i srpski zvaničnici veruju da su u tome uspeli, tako da „problem koji je postojao, sada više ne postoji“. Ipak, iz Komisije nije stigao odgovor koji bi ukazivao da se oni slažu sa srpskim tumačenjem propisa.

„Pažnju ove komisije nedavno je privukla informacija u štampi shodno kojoj se Etihad sprema da stekne 49 odsto vlasničkog kapitala u Jatu. Pored toga očekuje se da će Etihad da preuzme kontrolu upravljanja u Jat ervejzu… Učešće Etihada od 49 odsto u Jatu je u skladu sa ECAA ugovorom… Ovo ne bi mogao da bude slučaj kada je u pitanju efektivna kontrola Jata, koja će očigledno biti u rukama države koja nije članica ECAA. Takva situacija bi bila u kontradikciji sa navedenom regulativom, što znači da Srbija ne bi bila u stanju da se usaglašava sa odredbama ECAA ugovora sve dok pravila za kontrolu upravljanja Jatom ne bi bila promenjena ili njegova licenca opozvana“, navodi se u pismu koje su iz Evropske komisije poslali Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo.

Komisija je o ovom problemu prvi put obavestila Direktorat još 2011. godine kada je pripreman međunarodni tender za prodaju Jata i tada je precizirano da bi Jat dospeo u prekršaj ECAA sporazuma „najkasnije na kraju drugog prelaznog perioda, kada bi njegova licenca morala da bude povučena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari