Iz svog detaljnog izveštaja o stanju ekonomije Srbije, u kome nema mnogo podataka koji već nisu poznati javnosti, Evropska komisija zaključuje da tokom poslednjih godinu dana u Srbiji nije bilo značajnog napretka ka uspostavljanju funkcionalne tržišne privrede.“Konsenzus o osnovama tržišne ekonomije je očuvan, a i potrebno je da bude ojačan“, navodi se u izveštaju i Srbija opet upućuje na potrebu značajnog restrukturiranja svoje privrede „kako bi na srednji rok mogla da se nosi sa pritiscima konkurentnosti i silama tržišta u okviru Unije“ sa kojom je „trgovinska integracija ostala visoka“.


Ekonomijom i dalje dominiraju uslužne delatnosti, navodi se u izveštaju, a udeo poljoprivrede ostaje značajan. Udeo poljoprivrede i industrije u ukupnoj ekonomiji nešto je porastao tokom 2011. godine i dostiže 10,4, odnosno 27,7 odsto ukupne ostvarene dodate vrednosti, dok je udeo usluga pao sa 63 odsto na 61,9 odsto. Zaposlenost je pala u sva tri sektora, ali najviše u poljoprivredi, čiji udeo u ukupnoj zaposlenosti je pao sa 21,5 odsto u aprilu 2011. godine na 20,4 odsto u aprilu 2012. godine. Udeo zaposlenih u industriji ostao je nepromenjen, a udeo zaposlenih u uslužnim delatnostima porastao je na 53,4 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Situacija na tržištu rada dalje je pogoršana tokom 2012. godine, a kreiranju radnih mesta nije doprineo ni ekonomski rast iz 2011. godine nego je broj zaposlenih pao za šest procenata, a u prvoj polovini 2012. broj registrovanih zaposlenih smanjen je za 1,5 procenata, navodi se u izveštaju. Stopa nezaposlenosti je porasla na 25,5 odsto u aprilu 2012. godine prema 23 odsto u 2011. i 19,2 odsto u 2010. godini. Stopa zaposlenosti je pala na najniži nivo u poslednjoj deceniji. Nezaposlenost u Srbiji je strukturna i oko tri četvrtine nezaposlenih bez radnog mesta je duže od godinu dana.

Zaposlenost je 2011. godine smanjena čak i u sektorima sa pozitivnom stopom rasta, a izuzetak su činile javna administracija, obrazovanje i zdravstvo u kojima je zaposlenost nastavila ekspanziju, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se dalje navodi da je državni uticaj u ekonomiji ostao visok i da kompanije u državnom vlasništvu zapošljavaju više od 10 odsto ukupno zaposlenih u legalnom sektoru i prave gubitke od oko milijardu evra godišnje ili 40 odsto ukupnih gubitaka u ekonomiji. „Privatizacija društvenih preduzeća je praktično zaustavljena“, navodi se u Izveštaju EK o napretku Srbije i precizira da su tokom 2011. godine tenderom prodate samo dve firme, a isto toliko metodom aukcije. Zahvaljujući propalim privatizacijama, raskinutim ugovorima i renacionalizaciji, država još ima kontrolu nad velikim brojem kompanija: portfolio Agencije za privatizaciju sastoji se od 448 firmi. U procesu restrukturiranja je 171 preduzeće i većina će biti prodata kroz bankrot ili likvidaciju.

Posle realnog rasta BDPa od 1,6 odsto u 2011. godini, procenjuje se da je ekonomija Srbije dva prva kvartala 2012. okončala padom od 1,3 odnosno 0,6 odsto, da je , dakle, ekonomski oporavak bio slabašan, a ekonomija je ušla u drugu fazu recesije.

Ipak, u Izveštaju se navodi ali detaljno ne objašnjava, da je prosečni dohodak po stanovniku u Srbiji u odnosu na prosečni dohodak po stanovniku u EU (mereno kupovnom moći) porastao sa 34 odsto u 2010. godini na 35 odsto u 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari