Kompanije, članice Nemačko-srpskog privrednog udruženja, blago su optimistične kada je reč o ekonomskim perspektivama. Oko 42 odsto ispitanika ocenjuje reforme, koje je Vlada Srbije počela da sprovodi prošle godine, kao nezadovoljavajuće, dok 44 odsto smatra da se taj proces odvija na zadovoljavajući način. Samo 14 odsto predstavnika preduzeća ocenjuje ovaj proces kao dobar. Uzimajući u obzir rezultate ovogodišnje ankete (ali i prošlogodišnje), dve trećine od 100 anketiranih preduzeća očekuje da će privredna situacija u ovoj godini biti lošija nego 2014. a samo 10 odsto nada se boljim rezultatima.

H3 { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }H3.western { font-family: „Arial“,sans-serif; }H3.cjk { font-family: „Arial Unicode MS“; }H3.ctl { font-family: „Mangal“; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Ovi rezultati saopšteni su na konferenciji za novinare, održanoj prošle sedmice u Beogradu. Kao ni prethodnih godina, ne nazire se konkretna nada u privredni rast. Uprkos tome, moglo bi se reći da izvesnu dozu optimizma unosi podatak da kompanije sopstveno poslovanje ocenjuju boljim nego opštu privrednu klimu. Sopstveno poslovanje jedna trećina ocenjuje kao dobro, gotovo 60 odsto – kao zadovljavajuće, a samo četiri odsto nije zadovoljno.

– Dobro je što većina kompanija, uprkos svemu, sopstveno poslovanje u Srbiji vidi kao zadovoljavajuće. U izazovnim privrednim uslovima, ne samo u Srbiji, sigurnost u budućnost sopstvenog preduzeća je više nego važna. Međutim, kada je reč o opštem ambijentu, o generalnoj ekonomskoj perspektivi, indikativno je da značajan broj kompanija ne oseća efekte reformi, što može da bude dobra osnova za analizu dosadašnjeg uspeha samog procesa. I ove godine, kao i prethodnih, privrednici iznose gotovo identične primedbe koje se odnose na rad administracije, pravnu sigurnost, transparentnost tendera, anktikorupcijsku borbu. Sve to onemogućava dugoročno planiranje i izaziva nesigurnost kod privrednika. Uprkos navedenim problemima, ohrabrujuće je da gotovo 90 posto kompanija navodi da bi opet investiralo u Srbiju. A to je ključna poruka potencijanim investitorima. Mi smo sa svoje strane spremni da pomognemo Vladi u sprovođenju reformi jer verujem da je jedino u takvoj vrsti partnerskog odnosa moguće suštinski poboljšati privredni ambijent – izjavio je dr Ronald Zeliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i direktor kompanije Hemofarm a.d.

Zadovoljavajuće ocene dobili su kriterijumi koji se odnose na tržište rada u Srbiji. Preciznije rečeno, nemačko-srpski poslodavci zadovoljni su produktivnošću i motivacijom radnika, njihovim kvalifikacijama, akademskim obrazovanjem, troškovima rada i opštom raspoloživošću stručnjaka. S druge strane, međutim, pravna sigurnost, javna uprava, predvidivost ekonomske politike, borba protiv korupcije i kriminala, oblasti su u kojima učesnici ankete imaju najviše zamerki. Činjenica je, takođe, da efekte reformi Vlade Srbije ne prepoznaju sva preduzeća.

U „zlatnoj“ sredini

Anketa, koja je sprovedena u 16 država Srednje i Istočne Evrope, pokazala je da se u kategoriji poželjne privredne lokacije Srbija našla na 11. mestu od 20 zemalja. Ohrabruje podatak da je na pitanje da li bi ponovo investirali u Srbiji, 88 odsto anketiranih odgovorilo pozitivno. Preduzeća koja već posluju u Srbiji imaju bolje mišljenje od onih koja nikada nisu poslovala na ovom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari