Cena gasa ide ka nula evra: Srbija će skuplje plaćati ruski gas od berzanske cene u EU 1

Ukoliko se pad cena prirodnog gasa na berzama u Evropi nastavi, a eksperti za energetiku tvrde da će do toga sigurno doći, “plavi energent” kupljen na međunarodnom tržištu će tako postati jeftiniji nego onaj koji Srbija kupuje od Rusije po unapred dogovorenim cenama.

U tom slučaju, povlašćene cene gasa koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojevremeno dogovorio sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom pretvorile bi se u suprotnost odnosno javno preduzeće “Srbijagas” bi za njih plaćao više nego da ga kupuje na evropskim berzama.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da u ovom trenutku to ipak nije slučaj jer je aktuelna cena gasa na berzama 100 evra po megavat satu što je i dalje za oko dva i po puta više nego što Beograd plaća Moskvi po osnovu dugoročnog ugovora.

Ta cena je veća i od one po kojoj Srbijagas od Gasproma kupuje dodatne količine za potrošače u Srbiji, a reč je o jednoj trećini ukupnih potreba domaćinstava i privrede u našoj zemlji.

U ovom trenutku po dogovorenoj ceni predviđenoj ugovorom Srbijagas za ruski “plavi energent” plaća 420 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Za dodatne količine cena je oko 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Obe cene su i dalje niže od aktuelne na evropskim berzama koja iznosi 1.052 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Skladišta gasa u Evropskoj uniji popunjena su skoro u potpunosti, pa tankeri sa tečnim prirodnim gasom koje su evropske zemlje kupovale za svoje potrebe nemaju gde da istovare teret, zbog čega cene naglo padaju.

– Zbog takve situacije cena gasa će u narednom periodu biti sve niža i očekivano je da u jednom trenutku čak dostigne vrednosti oko 0 evra. Razlog zbog čega je došlo do toga je taj da su zemlje Evropske unije naručivale količine gasa koje prevazilaze raspoložive skladišne kapacitete. Zbog toga ne mogu da skladište tečni gas i biće prinuđene da ga preprodaju po znatno nižoj ceni Kini i drugim azijskim zemljama – objašnjava Vuletić koji je siguran da će cena opadati i dalje sve do nivoa nule.

Prema njegovim rečima, do ovakve situacije je došlo zbog neracionalne kupovine gasa sa svih strana od strane zemalja Evropske unije.

– One su na taj način izazvale viškove i pad cena. Stvorile su problem same sebi jer sad imaju višak gasa. Ne mogu da ga skladište i moraju da ga prodaju, ali za manju sumu nego po kojoj su ga kupili. To znači da će zbog pogrešne procene trpeti gubitke – kaže Vuletić.

On dodaje da takva situacija ipak neće trajati dugo jer će zbog hladnijeg vremena u Evropskoj uniji biti veća potrošnja struje, a ona se u jednom broju država njenih članica primarno proizvodi iz gasnih elektrana, te će im biti potrebne dodatne količine gasa.

– Tih količina kada je reč o ruskom gasu neće biti zbog sankcija koje zemlje EU nameću Moskvi zbog rata u Ukrajini. Sa druge strane, tečnog prirodnog gasa, koji se doprema tankerima, neće biti dovoljno za potrebe zemalja Evropske unije. Tada će se njene zemlje članice suočiti sa nestašicom gasa. To će onda dovesti i do skoka njegove cene na berzama – navodi Vuletić.

Skladišta gasa u Evropskoj uniji u ovom trenutku popunjena su skoro 94 odsto što je znatno više od 80 odsto, odnosno iznosa koji je taj blok postavio kao cilj koji treba dostići do novembra. Međutim, manjak skladišnog prostora doveo je do toga da više od 30 tankera ne može da istovari tečni naftni gas koji je dopremljen za potrebe zemalja Evropske unije.

Cena fjučersa, odnosno kupovine mesec dana unapred, prirodnog gasa na evropskom tržištu pala je za 20 odsto od prošlog četvrtka i za više od 70 odsto od kraja avgusta. Eksperti ističu da je cena prirodnog gasa u EU pala na 100 evra po megavat-satu, prvi put od juna, jer su toplo vreme i velike zalihe ublažili strahove od zimske nestašice.

Očekuje se da bi cene ponovo moglo naglo da porastu u decembru i januaru ako vreme naglo postane hladnije jer je ruski gas dosad podmirivao 40 odsto potreba potrošača u EU. Shodno tome, taj blok bi mogao da se nađe u nezgodnoj situaciji kada bude trebalo da popuni zalihe za iduću zimu.

Procene kažu da će cene “plavog energenta” krajem sledeće godine biti na nivou od 150 evra po megavatsatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari