Kad su predsednik i njegov zamenik (isto se odnosi i na direktore i ostale lidere) posvađani ili u stanju „pizme“ (kako se to u narodu kaže), najviše trpi institucija. Pošto se radi o istom radnom mestu – vođi, lideru, organizatoru, komandantu. Ne može da napreduje institucija kad najvažnije radno mesto sa dva izvršioca, govori i radi disonantno.


Neko opet hoće da naruži i izigra „žutu“ instituciju. Kao što se i posle prvog kruga predsedničkih izbora nešto desilo. Spolja ili iznutra. Pa je od „gotovog“ (preko 15 odsto prednosti), ispala „veresija“ (minus od nepuna dva odsto).

Kad vodeća stranka izgubi izbore, normalno je da se unutar stranke održe vanredni izbori i proveri šta i koga članstvo hoće u budućim vremenima. Normalno je i da za budućeg lidera konkuriše i sadašnji predsednik koji je stranku sa 10 podigao do 30 odsto biračkog tela. Koji je „ničim izazvan“(osim procene da će to pomoći ostatku stranke na parlamentarnim i lokalnim izborima) prekinuo predsednički mandat, i na već opisani način iste izgubio u drugom krugu. Gde su tu Kant i njegov moralni „kategorički imperativ“ da oni koji su najviše doprineli porazu, umesto da se izvinjavaju i kaju, sada srozavaju svog, do juče, neprikosnovenog lidera („već viđeno“ u Srbiji, reći će mnogi).

Kao što je normalno, da i zamenik predsednika konkuriše za mesto budućeg predsednika. Ko će ako on neće. Mlad, uspešan, harizmatičan, energičan. Dobio „svoje“ izbore za razliku od predsednika. Konačno, kakvi su to izbori, ako nema dva jaka kandidata (da je sreće da ih je još). Najgore za stranku i državu je kad se „prvi“ bira „jednoglasno“.

Sad dolazi ono nenormalno. Šta će ona „pizma“ po novinama, naboj u izjavama, iznošenje prljavog veša. Sve šta ko ima da kaže, treba da kaže unutar stranke. Predstavljajući sebe, svoje kandidate i posebno svoj program. Šta tek reći o SMS prebrojavanju i licitiranju „podrške“ opštinskih odbora. Kao da glasaju odbori a ne živi ljudi. Pa ako odbor ima 20 delegata i ako je dao podršku BT, znači da DĐ od tih delegata neće dobiti ni jedan glas. I obrnuto. Što je moguće, samo ako svi delegati budu morali da listić(e) pokažu svom „cenzoru“. Takođe, neki mali odbor će imati manje od 10, a neki veliki preko 50 delegata. A kad se SMS „prebrojavaju“, oba vrede po jedan glas. Umesto da se u tišini prikupi statutarno potrebna podrška odbora, gde jedan odbor može dati podršku i obojici kandidata (ne radi se o anonimusima i avanturistima, već o predsedniku i zameniku), a da se članstvu i odborima priča o programima i „novoj Srbiji“.

Zato, kao nezavisni i neutralni komentator dobrih namera, predlažem da predsednik i zamenik hitno i neodložno izdaju sledeće saopštenje iliti manifest.

Svečano se obavezujemo da ćemo izbornu kampanju voditi samo unutar stranke, da ćemo govoriti samo o sebi i svom programu, da protivkandidata(e) nećemo uopšte pominjati, pogotovo u negativnom kontekstu i naročito u pisanim i elektronskim medijima. Odričemo se svakog daljeg SMS licitiranja i prebrojavanja a članstvo i delegate pozivamo da glasaju slobodno, saglasno svojoj volji i viđenju kandidata i njihovih programa. Energično zabranjujemo „demokratske pantljičare“ i ostale oblike kontrole i cenzure delegata prilikom glasanja. Pobednik se obavezuje da će pobeđenom ponuditi visoku stranačku funkciju, a pobeđeni se obavezuje da će tu ponudu prihvatiti, zbog dobrobiti i budućnosti stranke. Naravno, kandidati i njihovi izborni štabovi će smisliti lepši i sadržajniji manifest. Ovo je samo poziv i „mustra“.

P. S. Ja u ekonomiji opet o politici… Ali, kada nam iz maksime „hleba i igara“ nedostaje hleb, moramo o igrama…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari