nepozeljniFoto: Promo

6. Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Tokom festivala biće prikazano devet ostvarenja najnovije francuske kinematografije, dok će OFF program – Ciklus sport na filmu, u susret Olimpijskim igrama, predstaviti tri ostvarenja.

Festival će, u sredu, 19. juna u 21 čas na Kosančićevom vencu otvoriti film „Nepoželjni“ francuskog reditelja Ladža Lija. Nakon projekcije biće održan razgovor sa autorom filma i glumcem Aleksijem Manentijem, publici poznatom po filmu „Čuvari formule“.

Film „Nepoželjni“ prati Habi, mladu ženu posvećenu zajednici koja je okružuje. Kada sazna za plan preuređenja kvarta u kom je odrasla, odlučuje da se suprotstavi vlastima, oličenim u Pjeru Foržu, pedijatru koji je postao predsednik opštine i koji namerava da sruši zgradu u kojoj je Habi odrasla.

Zajedno sa komšijama, ona se suprotstavlja opštinskim vlastima i njihovim velikim ambicijama kako bi sprečila rušenje svoje zgrade.

Ladž Li je jedan od najznačajnijih savremenih francuskih filmskih reditelja, poznat po svom autentičnom pristupu socijalnim temama.

Međunarodnu slavu stekao je dugometražnim igranim filmom „Jadnici“ (2019) za koji je dobio nagradu žirija na Kanskom festivalu. Kroz dinamičnu režiju i realistično prikazivanje života u predgrađima, Li je privukao pažnju kritičara i publike širom sveta.

Projekcije filmova biće održane pod vedrim nebom na Kosančićevom vencu, Silosima Beograd i u zvezdarskom parku Beograd bašta, ali i u mts Dvorani, kao i u sali Kulturnog centra Novog Sada i bioskopu Cine Grand Delta Planet u Nišu.

Francuske zvezde Aleksis Manenti i Ladž Li sa filmom „Nepoželjni“ otvaraju 6. Festival francuskog filma 1
Foto: Promo

Program na platou između dve kule poslovnog centra “Ušće” na Novom Beogradu biće održan od 4. do 7. jula, dok će program u Zrenjaninu biti naknadno objavljen.

Kum ovogodišnjeg izdanja festivala je čuveni srpski glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić.

Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana.

Festival su podržali Telekom Srbija kao generalni pokrovitelj, Mlekoprodukt – Ile-de-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, TV5 Monde i Opština Stari grad.

Francuske zvezde Aleksis Manenti i Ladž Li sa filmom „Nepoželjni“ otvaraju 6. Festival francuskog filma 2
Foto: Promo

Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu u mts Dvorani biti prikazani u 17 časova.

Ulaz na projekcije u Beogradu je slobodan, besplatne ulaznice za projekcije u mts Dvorani se preuzimaju 15 minuta pre početka projekcije, dok karte za Novi Sad i Niš koštaju 300 dinara.

Više o programu na festivalskom sajtu: https://festivalfrancuskogfilma.rs/ i na sajtu Francuskog instituta u Srbiji: https://www.institutfrancais.rs/festival-francuskog-filma-2024/ kao i na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari