Poštanska štedionica još pre dva dana počela je da prebacuje račune klijenata Razvojne banke Vojvodine u svoj sistem, saznaje Danas, iako je Vlada Srbije tek na jučerašnjoj sednici raspravljala o predlogu da Poštanska preuzme depozite RBV-a, po istom modelu po kojem su u tu banku izmešteni i depoziti Nove Agrobanke.

 Prema informacijama zaposlenih u Poštanskoj, pojedini računi RBV-a juče su već bili potpuno uključeni u informacioni sistem PŠ-a, a ta banka je kartice za tekuće račune već počela da šalje po svojim ekspoziturama.

Međutim, u momentu kada su dve banke već uveliko ušle u postupak pripajanja, Vlada još nije ni raspravljala niti je donela zvaničnu odluku o sudbini RBV-a, tako da nije bilo nikakvog pravnog osnova da se računi klijenata jedne banke prebacuju u drugu banku. Nezvanično se već danima zna da će Poštanska biti ta preko koje će biti rešen problem RBV i očito je da su u iščekivanju takve odluke u bankama odlučili da „uštede vreme“ i odmah krenu u prebacivanje računa (iako je pitanje koliko je to zakonito). Tako će već u ponedeljak štediše RBV-a moći da podignu svoj novac na šalterima Poštanske, čime se sprečava nastanak panike kod klijenata ugašene Razvojne banke Vojvodine.

U Poštanskoj su za Danas nezvanično i potvrdili informacije o tome da je prebacivanje računa bilo u toku i pre odluke Vlade Srbije, ali uz ogradu da do formalne odluke nikakve informacije ne mogu da se zvanično daju, „jer ko zna šta može da se desi“.

Identični scenario viđen je kod prebacivanja računa deponenata Agrobanke, kada je takođe u roku od samo dva dana po objavljivanju odluke obavljen čitav posao, tako što je proces zapravo započeo i pre donošenja zvaničnog rešenja. Tada je zbog brzine u radu u prvim danima bilo problema i nisu svi deponenti mogli odmah da podignu svoj novac, ali su ti problemi kasnije otklonjeni.

RBV ima 110 miliona evra osiguranih depozita, još skoro 100 miliona neosiguranih i oko 80.000 deponenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari