Narodnoj skupštini Republike Srbije predloženo je juče da se saglasi sa davanjem državne garancije Komercijalnoj banci iz Beograda na iznos od dve milijarde dinara kredita kojim će biti refinansiran kredit decembra 2010. godine dat Građevinskoj direkciji za opremanje građevinskog zemljišta na lokaciji kasarne „Stepa Stepanović“ u Beogradu. Refinansirajući kredit, na koji se daje garancija, uzima se na rok od 30 meseci, uz varijabilnu kamatu u visini jednomesečni EURIBOR plus kamatna marža od 3,78 odsto na godišnjem nivou.


Ugovor o refinansirajućem kreditu Građevinska direkcija je potpisala jula ove godine i obavezala se da će najkasnije do kraja oktobra obezbediti garanciju Republike Srbije.

Protiv ove garancije i kredita sa skupštinske govornice je najviše grmeo šef Nove Srbije Velimir Ilić: „Za stambenu gradnju, a posebno za socijalnu gradnju, ne mogu se uzimati ovako komercijalni krediti, sa kratkim rokom otplate i sa maksimalnim mirovanjem glavnice duga od 12 meseci. To nikad u građevinarstvu ne može da se isplati. Tim pre što se ovaj kredit uzima da se reprogramira neki prethodni kredit, uzet takođe pod komercijalnim uslovima, a koji sad ne može da se vrati“.

Ilić je savetovao vladi da se pod povoljnijim uslovima zaduži u Kini. „Nedavno sam bio u Kini sa gospođom predsednicom parlamenta. Od vrha Kine i od najvećih kineskih banaka sam čuo da oni nude kredite sa tri odsto ukupnih kamata, grejs periodom od pet godina, rok otplate 20 godina. To su krediti od kojih može da se gradi solidarna gradnja. Zašto se stidimo da uzmemo tamo gde je duplo jeftinije i duplo povoljnije nego ovamo gde uzimamo“?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari