Radnici Generaleksporta i ICG od 2009. čekaju da im država isplati 200 evra po godini staža koliko im pripada prema socijalnom programu i to od njihovih para, zarađenih od prodaje imovine ovih preduzeća. Iako su u nekoliko navrata od državnih institucija dobijali dokumentovanu potvrdu toga da 19,6 milijardi dinara dobijenih od prodaje Bloka 20 i objekata na Kopaoniku leži na namenskom računu, gotovo 5.000 bivših zaposlenih u nekadašnjem gigantu nije dobilo ni dinar sa tog računa. Kako za Danas tvrdi stručnjak koji je imao uvid u privatizacionu dokumentaciju ovog preduzeća, pitanje je kada će i da li će radnici dobiti novac, jer je u ovom slučaju pre šest godina napravljen presedan.

– Tih 200 evra po godini staža nisu bili deo socijalnog programa, većnešto kao naknada za zaposlene. Njima je obećano da će im taj novac biti isplaćen samo da bi pristali na prodaju imovine – tvrdi naš sagovornik.

Godinama su ministarstva privrede i ekonomije i Agencije za privatizaciju prebacivali odgovornost jedni na druge, ali ovaj problem niko nije rešio. „U jednom trenutku, nakon izmene Zakona o privatizaciji, ubačena je klauzula koja kaže da dozvolu za isplatu tog novca radnicima treba da da Ministarstvo finansija koje sa tim nema veze, jer se ovde radi o kupoprodajnom ugovoru, a kupac je uplatio novac na namenski račun – ističe stručnjak s kojim smo razgovarali.

Država ne krije da para na računu ima, tako da ni najnovija dešavanja u vezi sa Geneksom nisu baš logična. Vlasti su se, najpre, dva puta oglušila o odluke Ustavnog suda koje su bile u korist radnika, odnosno malih akcionara. U julu je Ustavni sud usvojio žalbu kojom se potvrđuje prvobitno rešenje da se izvrši isplata novčanih naknada, neposredno nakon toga i Ombudsman je reagovao naloživši Agenciji da u roku od 60 dana postupi po nalogu Suda. To se nije desilo.

Osim toga, ročišta za otvaranja stečajnog postupka u oba preduzeća su od jula do danas nekoliko puta odlagana. Prvi, početkom jula odložen je na inicijativu tadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare i to pod izgovorom da treba radnicima prvo isplatiti novac pa potom otvarati stečaj. Ni to se nije desilo, a u međuvremenu, direktor Agencije je zbog sukoba sa ministrom privrede smenjen sa tog mesta. Na poslednjem ročištu, pre nedelju dana, sudija je rekao da će odluku o otvaranju stečaja naknadno saopštiti.

Mali akcionari koji se godinama „bore sa vetrenjačama“ u pokušaju da dođu do novca koji im je, kako tvrde, socijalnim programom obećan, nisu protiv stečaja, ali jesu da se on otvara pre nego što oni dobiju novac. Njihovi pravni zastupnici objašnjavaju da to i jeste zakonski sled, prvo novac od socijalnog programa, pa tek onda stečaj.

Međutim, kada je Danas početkom septembra pisao o tome kako radnici traže odlaganje stečaja dok se njima ne isplati novac, ministar privrede Željko Sertić je na naše pitanje kada će radnici Geneksa dobiti novac koji im pripada rekao, između ostalog, da je „ročište za otvaranje stečaja u septembru i da će se tek nakon toga otvoriti uslovi za rad po ovom pitanju“.

Stečaj, međutim, još nije otvoren, a naš sagovornik tvrdi da ne vidi ni zbog čega se u slučaju Geneksa uopšte insistira na uvođenju stečajnog postupka, jer se radi o jednoj velikoj firmi koja bi mogla dobro da posluje.

Ispunjeni uslovi

Radnicima Geneksa pripada više od 20 miliona evra, odnosno 200 evra po godini staža, a uslovi za dobijanje novca ispunjeni su još maja 2009. kada je osim Bloka 20, koji je kupio Miroslav Mišković, prodata još jedna njihova celina, hotel “Grand” i “Konaci” na Kopaoniku i to Miodragu Kostiću. Radnici tvrde da je ukupno dobijeno 170 miliona evra i da je novac na namenskim računima. U trenutku prodaje ove imovine Miškoviću i Kostiću ministar ekonomije bio je Mlađan Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari