Radnici jedne od najvećih fabrika za preradu i promet voća u Srbiji, Budimke iz Požege, ostaće do kraja meseca bez posla, a preduzeće će otići u stečaj jer niko od zainteresovanih za privatizaciju nije uplatio depozit do 19. oktobra, kada je istekao i poslednji rok. Još jednoj tužnoj privatizacionoj priči kumovala je država, jer glavni razlog zbog kog su zainteresovani odustali od privatizacije Budimke jesu neraščišćeni odnosi sa bivšim vlasnikom koji je država obećala da će rešiti na vreme. Umesto toga, zaključak kojim se rešava odnos sa bivšim vlasnikom Pankomercom na Vladi bi trebalo tek da se nađe, iako je poslednji rok za privatizaciju firme istekao još pre dva dana

– Komisija je juče zasedala i konstatovala da privatizacija nije uspela i da nam sledi stečaj. Vlada je obećavala da će ranije usvojiti taj zaključak, ali nije. Tek kad je rok za privatizaciju istekao, meni je rečeno da bi to trebalo da bude na Vladi danas. Mogli su to da učine bar sedam dana pre isteka roka za privatizaciju, a ne dva dana posle. A tri godine ih molim da to reše – kaže za Danas direktor Budimke Rade Tanasković.

On dodaje da je zainteresovanih za kupovinu Budimke bilo i da je kompanija Feman iz Jagodine otkupila dokumentaciju u roku. Međutim, depozit nisu uplatili.

– Vlasnik firme je bio kod nas u ponedeljak, ali prvo što su nas pitali ticalo se odnosa sa Pankomercom. Rekli smo da to treba da bude rešeno i da je usvajanje tog zaključka u proceduri. To nije bilo dovoljno – ističe Tanasković.

Još pre deset dana Danas je pisao o slučaju Budimke i pokušaju da se ova firma iz drugog puta uspešno privatizuje. Jedini problem bili su neraščišćeni odnosi sa bivšim vlasnikom, koje je država obećala da će rešiti usvajanjem zaključka kojim se Budimka oslobađa stega Pankomerca. U Ministarstvu privrede Danasu je 11. oktobra rečeno da se radi na tome, da su „uložili velike napore da reše imovinske i dužničko poverilačke odnose“ ne bi li administrativno pripremili Budimku za prodaju. „Pripremljen je zaključak kojim se rešavaju odnosi sa bivšim vlasnicima i on će se uskoro naći na Vladi“, rekao je tada državni sekretar Dragan Stevanović za Danas.

To uskoro za Budimku stiže prekasno. Postavlja se pitanje samo da li je ovo urađeno iz čistog nemara, ili je država za ovu fabriku smislila stečaj kao bolju opciju od privatizacije. U Budimki, naravno, misle da je mnogo bolje da su uspeli da se privatizuju jer bi to značilo da ljudi neće ostati bez posla, ali i da će kompanija koja postoji još od 1947. uspeti da nastavi da se dokazuje na tržištu.

Kako je država zakasnila sa zaključkom, bez obzira na to bude li on usvojen danas ili ne, Budimka posle 31. oktobra ide u stečaj. Radnici će moći da se prijave za socijalni program, a šta će posle biti sa kompanijom za sada je neizvesno.

I treći put neuspešno

U prethodnom krugu javnog poziva za privatizaciju Budimke, koji je objavljen 26. maja ove godine, nije bilo zainteresovanih kupaca. Tada nije bila dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem za većinsko vlasništvo. Budimka je na prodaju ponudila paket od 56,19 odsto kapitala, koji prema izveštaju ovlašćenog procenitelja iznosi 1,2 miliona evra. Početna cena paketa bila je 411.830 evra. Prethodno Budimku je 2008. privatizovao Pankomerc iz Novog Sada, međutim ta privatizacije je raskinuta dve godine kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari