– Dogovor o „izbavljenju“ Grčke trebalo bi da oživi trgovinu između evra i dolara, s obzirom na to da bi entuzijazam za prodaju evra mogao da se vrati nakon opreza i neizvesnosti koje je izazvala nedavna epizoda sa grčkom krizom. Dodatna injekcija likvidnosti koju obezbeđuje Evropska centralna banka omogućiće da se fokus vrati na znatne razlike u politikama centralnih banaka i na težak put američkih Federalnih rezervi ka prvom povećanju referentne kamatne stope.

            Ukoliko američka ekonomija bude „radila na dovoljnom broju cilindara“, moguće je da će u oktobru ili u decembru, na sastanku Komisije Federalnih rezervi za otvoreno tržište (FOMC), doći do podizanja kamatnih stopa – procenjuje Džon Hardi, direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci.

            U prilog tendenciji jačanja dolara ide, inače retko viđena, politička saglasnost dveju partija o načinu oporezivanju dobiti američkih korporacija ostvarenoj u stranim zemljama, što će dovesti do talasa repatrijacije. Prema proceni ovog analitičara kombinacija slabog evra i ponovnog oživljavanja dolara mogla bi, u narednih nekoliko meseci, da dovede do izjednačavanja kursa evra u odnosu na dolar.

            – Grčki parlament je velikom većinom potvrdio dogovor sa kreditorima pa se sada fokus premešta na obezbeđivanje kratkoročne likvidnosti kako bi se pokrenula grčka privreda i njen finansijski sistem. Treba, međutim, imati u vidu stav MMF-a da je grčko kreditno opterećenje neodrživo, što znači da ova institucija više neće moći da pruža pomoć. Osim toga, politička previranja u Grčkoj nisu okončana i podele u Sirizi u vezi sa sporazumom otežaće Ciprasovu vladavinu. Uprkos tome, iako se neki budući Gregzit ne može u potpunosti isključiti ukoliko se u dogledno vreme Grčkoj ne omogući znatnije umanjenje dugova, ovo poglavlje grčke krize se ubrzano zatvara. To je signal evropskim investitorima da ponovo krenu u potragu potrazi za investicionim šansama koje pružaju veće prinose – kaže Hardi.

            Uz opasku da je Izveštaj o maloprodaji za jun veoma razočaravajući, Hardi dodaje da je izlaganje predsednice Federalnih rezervi Dženet Jelen pred kongresnom komisijom u velikoj meri bilo u skladu sa očekivanjima, s obzirom na to da je ona potvrdila da je rast kamatnih stopa već u ovoj godini realna opcija. S druge strane, tržište je i dalje skeptično prema ovim optimističnim prognozama. Hardi smatra da je moguće je da tržište pre veruje osnovnim pokazateljima nego preporukama Feda.

            – Dženet Jelen je pokušala da naglasi da je trenutak kada će se kamatne stope povećati daleko manje važan od tempa smanjenja kvantitativnog olakšanja, iako je izvesno da će se tržište sigurno „iznenaditi“ i morati da se prilagodi ukoliko pokazatelji za juli i avgust ukažu na rast američke privrede, naročito ako se ubrza rast dobiti, a stopa nezaposlenosti se primakne granici od pet odsto. Treba imati u vidu da je stopa nezaposlenosti snižena sa 5,5 odsto, koliko je zabeleženo u maju, na 5,3 odsto u junu, kao i da je Fed revidirao prognozu nezaposlenosti za kraj 2015. godine na opseg od 5,2 odsto do 5,3 odsto – zaključuje Hardi.



 

Velika očekivanja od repatrijacija dobiti korporacija



            – Još jedan potencijalni izvor snage američkog dolara jeste najavljena repatrijacija dobiti američkih korporacija koja premašuje dva biliona dolara. Ta dobit nalazi se u inostranstvu jer američki poreski sistem zahteva oporezivanje već oporezovane dobiti ostvarene u inostranstvu. Sve ukazuje na to da je u Kongresu SAD postignut konsenzus u vezi sa mogućnošću da se uspostavi trajno niska poreska stopa na repatrijaciju dobiti. Ta odluka bi osnažila dolar znatno više od ishoda monetarne politike Federalnih rezervi – tvrdi Hardi i podseća na Zakon o domaćim investicijama iz 2005, koji je omogućio jak dolar uz ogromnu repatrijaciju dobiti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari