Fiskalni savet: U budžetu nedovoljno izdvajanja za tri oblasti 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Fiskalni savet Srbije ocenio je danas da je planirani fiskalni deficit u predlogu budžeta Srbije za 2019. godinu dobar i da će dovesti do daljeg smanjenja visokog učešća javnog duga u odnosu na Bruto društveni proizvod sa 54 odsto BDP na 51,5 odato.

Kao glavnu kritiku predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović naveo je da budžet ne predviđa efikasne mere za ubrzanje privrednog rasta, dok je nedovoljno izdvajanja u infrastrukturu, prosvetu i zdravstvo.

„Nedovoljno je investicija u putnu infrastrukturu, prosvetu i zdravstvo. Bilo je potrebno još 200 miliona evra u odnosu na ono što budžet predviđa“, rekao je Petrović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je umesto u investicije u privredni rast, novac u budžetu za narednu godinu „otišao“ na opremanje vojske i policije i uvećanje plata.

Petrović je dodao da je rast Srbije i dalje ispod proseka zemalja centralne i istočne evrope sa kojima možemo da se poredimo i ocenio da će se to zaostajanje nastaviti.

On je dodao da je novac predviđen za investicije u infrastrukturu uglavnom predviđen za eksproprijaciju zemljišta, a da će stvarne investicije ostati na ovogodišnjem nivou.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, Fiskalni savet je ocenio da ti rashodi u budžetu iznose 165 milijardi dinara, ali da se najveći deo odnosi na kupovinu opreme za vojsku i policiju.

Petrović je ocenio da je povećanje plata u javnom sektoru, koje je predviđeno budžetom, paušalno i da je to trebalo da bude rešeno platnim razredima.

„Plate u državnom sektoru će prosečno rasti devet odsto, što je dvostruko više nego u privatnom sektoru“, kazao je Petrović.

On je ukazao i da se ponovo krši budžetska procedura, jer će rasprava umesto mesec dana trajati samo par dana, iako u uslovima fiskalne stabilnosti za tim nema potrebe.

Petrović je rekao da Fiskalni savet podržava povlačenje zakona o smanjenju penzija, ali da poziva Vladu Srbije da donese jasno pravilo kako će se ubuduće uređivati penzije, čiji rast treba da bude usklađen sa rastom inflacije i BDP.

Sa druge strane, ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da predloženi budžet za 2019. godinu i set reformskih zakona predstavljaju zdrave temelje za dalje unapređenje svih oblasti društva, što će za rezultat imati ono što je najvažnije za građane Srbije – dalje podizanje životnog standarda, povećanje investicionih aktivnosti i smanjenje nezaposlenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari