Galetin: Svega ima dovoljno, ali imaćemo skupu hranu 1Foto: FoNet/Beoinfo

Pšenica je poskupela od početka ruske intervencije 25 dolara po toni, kukuruz za čak 45 dolara, a kako je sve sada blokirano, očekivanja su da će pšenica, pre svega, ali i kukuruz i soja da poskupljuju i dalje, kaže za Danas agrarni analitičar Žarko Galetin.

Srbija, napominje on, neće imati problema sa raspoloživošću ovih esencijalnih poljoprivrednih proizvoda, za naše potrebe imaćemo dovoljno i pšenice, kukuruza, soje, suncokreta.

“Druga stvar su cene, verujem da su robne rezerve povećale količine, robe imamo, ali videćemo po kojoj ceni će to biti. Država je ponudila pšenicu na tržištu prerađivačima po 25 ili 26 dinara, ali neće u nedogled država moći da to radi, da ide na tržište sa nekom deplasiranom cenom s obzirom na dešavanja na svetskom tržištu”, napominje Galetin.

On kaže da ćemo imati skupu hranu, ali da je najvažnije da svega da je ima dovoljno.

Galetin kaže da naš izvoz ide preko Konstance, naročito kukuruz i da je bitno šta će da se dešava sa crnomorskim lukama.

“Nismo toliko neposredno ugroženi jer izvozimo pšenicu pogotovo do Italije, BiH, Severne Makedonije, ali kukuruz ide na Crno more, i to je možda jedan od glavnih razloga zbog kog rastu cene ove kulture na svetskom tržištu”, ističe Galetin.

On podseća da su Rusi najveći izvoznici pšenice, a da Rusija i Ukrajina zajedno “drže” 28 odsto ukupnog svetskog izvoza. Polovina svetskog izvoza suncokreta ide iz Ukrajine, koja je apsolutni lider u proizvodnji ove biljne kulture.

“Pitanje je kako će te dve zemlje, naročito Ukrajina, obaviti i prolećnu setvu, prilično je nezavidna situacija, još kad se uzme cena energenata, đubriva što sve utiče na poljoprivrednu proizvodnju situacija je teška”, ističe Galetin.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu cena kukuruza danas je 31,5 dinar po kiogramu, dok je pšenica vredela 33 dinara. Početkom februara kukuruz se prodavao po ceni od 26,5 do 27,5 dinara po kilogramu, dok je pšenica vredela od 30,70 dinara do 31,5 dinar po kilogramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari