Ministarstvo poljoprivrede dva puta je u toku prošle nedelje obradovalo poljoprivrednike. Najpre je svim poljoprivrednim proizvođačima omogućeno da podnesu zahtev za dobijanje regresiranih bonova za dizel gorivo u vrednosti od 60 dinara za litar, a potom je, krajem nedelje, ministar Dušan Petrović potpisao ugovore sa predstavnicima deset banaka u Srbiji o subvencionisanim kreditima koje će poljoprivrednici iskoristiti da unaprede proizvodnju. Sudeći prema izjavi ministra Petrovića cilj ove mere je povećanje prinosa po hektaru.


– Krediti će moći da se koriste za unapređenje svih segmenata poljoprivredne proizvodnje, počev od ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, pa do stočarstva, ali i za ulaganja u mehanizaciju i objekte. Podsetiću da je prošle godine korisnicima ove vrste podrške, a bilo ih je oko 11.000, odobreno nešto više od 6,5 milijardi dinara kredita – rekao je Petrović.

Dragoslava Vučkovića, poljoprivrednika iz Srema zatičemo u trenutku na njivi, dok seje repu. On kaže da je za potpisivanje ugovora sa bankama o subvencionisanim kreditima čuo, ali da ne zna detalje tog aranžmana. „Supruga je otišla da se raspita i vidi kakvi su uslovi. Ta pomoć bi nam dobrodošla, mada mislim da je za to malo kasno, jer setva je već počela“, naglašava Vučković. On smatra da je svaka mera te vrste dobra, ali konstatuje da je kratak rok za prijavljivanje. „Ko će tako brzo da skupi pare“, ističe Vučković i dodaje da bi nabavku goriva trebalo stalno subvencionisati.

A uslovima kreditiranja predviđeno je da iznos pozajmice odobrene fizičkom licu, ili preduzetniku, ne može biti veći od pet miliona dinara, limit za zemljoradničke zadruge je 15 miliona dinara, a za pravno lice – pet miliona dinara. Odobreni iznos može biti povećan do 50 miliona dinara za zadruge i pravna lica, ukoliko su sredstva namenjena razvoju stočarstva, odnosno nabavci životinja za tov i hrane za te životinje.

Vlada je neposredno pre dogovora o kreditima usvojila i Uredbu o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje dizel goriva za prolećne radove u poljoprivredi, kako bi se sprečile štetne posledice poremećaja na tržištu. Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je 4,8 milijardi dinara kako bi omogućilo nabavku goriva po subvencionisanim cenama.

Da je pomoć dobrodošla smatra i stočar iz mioničkog kraja Stojadin Čitaković.

– Prijavio sam se za bonove ali ovde još nisu počeli da ih dele. Dobro je što imamo takvu pomoć, ali trebalo je da stigne ranije. Problem je, međutim, što popust od 60 ili 70 dinara zavisi i od toga od koje se cifre oduzima, da li je od 130 ili 150 dinara jer vidite da gorivo stalno poskupljuje – ističe Čitaković.

On napominje da su subvenciosani krediti za poljoprivrednike dobar potez i najpovoljnije što trenutno može da se nađe na tržištu.

– Ove godine ne verujem da ću konkurisati za kredit. Uzimao sam ga prethodnih godina, uz kamatu od osam odsto, sada je ta kamata šest odsto, tako da je relativno povoljno. Trenutno najpovoljnije što poljoprivrednik može da dobije. Ono što poljoprivrednicima iz ovog kraja Srbije smeta jeste to što nikako ne mogu da ostvare subvencije od 14.000 dinara po hektaru jer nemaju toliko velike površine tako da proizvode samo za sopstvene potrebe, a ne i za tržište. To znači da su takve mere namenjene isključivo velikim gazdinstvima, a takvih je u ovom delu Srbije malo – komentariše Čitaković.

Što se tiče uslova za dobijanje bonova za dizel gorivo, na tu pogodnost može da računa svako fizičko lice koje je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisanog u Registar poljoprivrednih gazdinstava koje je u aktivnom statusu. Zahtev za ostvarivanje prava za regresiranje dizel goriva podnosi se Ministarstvu finansija, ili preko savetodavca, do 9. aprila. Gorivo će prodavati ovlašćeni distributer, a bonovi u vrednosti od 60 dinara po litru imaće rok važenja do 15. aprila.

Ono što je bitno znati jeste da će fizičko lice moći da podnese zahtev samo jednom, a sredstva za regresiranje se ne odnose na pašnjake, ribnjake, bare i drugo neplodno zemljište. U zavisnosti od biljne kulture po hektaru obradivog zemljišta, količina goriva za proizvodnju žitarica i industrijskog bilja iznosi do 40 litara, krmnog bilja do 30 litara, povrća do 75 litara, voća i grožđa do 100 litara, aromatičnog i lekovitog bilja do 50 litara i sadnog materijala do 100 litara. Oni poljoprivrednici koju uzmu bonove a ne obave prolećne radove biće kažnjeni sa 20.000 do 150.000 dinara. Za ovogodišnju setvu, napominju u Ministarstvu, sredstva koja su izdvojena za regres omogućiće da poljoprivrednici po nižim cenama dobiju 80.000 tona goriva i to 60.000 tona dizel gorivo D-2, a 20.000 tona evro dizela. Konačna cena po kojoj će paori moći da kupe dizel gorivo biće poznata već ove nedelje, a prijava za bonove osim u jednoj od 145 filijala Trezora, moći će da se podnese i kod 1.300 poljoprivrednih savetodavaca.

Iz agrarnog budžeta 400 miliona dinara

Krediti su dinarski sa fiksnom kamatnom stopom od šest odsto godišnje i rokom otplate do tri godine. Za sredstva će moći da konkurišu fizička lica, nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica bez obzira na to da li su uplatila doprinose za socijalno i penzijsko osiguranje. Krajnji rok za podnošenje zahteva za kredite je 1. novembar 2012, a iz agrarnog budžeta za te namene obezbeđeno je ukupno 400 miliona dinara.

Banke koje će odobravati subvencionisane kredite

* Komercijalna banka

* Prokredit banka

* Banka Inteza

* Hipo Alpe-Adria banka

* Kredi agrikol

* Poljoprivredna banka

* Poštanska štedionica

* KBC banka

* AIK banka

* Sosijete ženeral banka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari