Još dva hektara za Đokovićeve terene podno Kalemegdana 1foto: Marko Đoković/Starsport

Teniski tereni sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ na kojima se nalazi Teniski centar Novak biće po svemu sudeći prošireni za dva hektara u nastavku dosadašnjih terena prema Kuli Nebojša, a na tom placu biće izgrađeno više od 30.000 kvadratnih metara komercijalnih objekata, hotela teniskih terena, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Ovaj plan je u septembru prošao u okviru plana za „linijski park“ koji je trebalo da predstavlja niz zelenih površina od Pančevačkog do Brankovog mosta.

Međutim, on je obuhvatio i projekat Marina Dorćol kao i teniski centar najboljeg tenisera na svetu, verovatno, svih vremena, Novaka Đokovića.

Od 2009. godine 14 teniskih terena sportskog centra na Dorćolu nalazili su se u zakupu Femili sporta, kompanije u vlasništvu porodice Đoković, ali kako se navodi u tekstu BIRN-a, ovaj zakup je opština Stari Grad raskinula 2013. godine nakon što je ova kompanija izgubila ATP licencu što je bio jedan od uslova za dobijanje centra u zakup.

Dalje su novinari ovog istraživačkog portala došli do saznanja da je od tada do avgusta ove godine Femili sport upravljao teniskim terenima bez plaćanja zakupa, a na ime uloženih sredstava u gradnju i proširenje centra potražuje od grada oko 400.000 evra kada se odbije neplaćeni zakup.

„Po računici Gradskog zavoda za veštačenje, Femili sport je u Teniski centar Novak uložio ukupno 3,3 miliona evra. Kroz investicije u objekte i terene uložili su 2,9 miliona evra, po osnovu zakupnine tokom trajanja ugovora uplatili 305 hiljada evra, a na osnovu poreza na imovinu 80,5 hiljada evra.

Ukupna potraživanja grada od Femili sport su 2,9 miliona evra za poslednjih osam godina. Veštaci su na kraju utvrdili da je Femili sport uložio 397 hiljada evra više u odnosu na ukupna potraživanja.

U istom periodu Opština Stari grad u objekte i terene uložila je 1,4 miliona evra“, otkrili su u Birnu uz napomenu da su investicije Femili sporta priznate mada nisu imale građevinske i druge dozvole. Ipak su 2017. godine ozakonjeni na inicijativu grada Beograda što su gradske vlasti ocenile logičnim, jer se ta imovina nalazi u vlasništvu grada.

Oko ovoga se vodio sudski spor između opštine Stari Grad i Đokovićeve kompanije do 2018. godine kada je Privredni sud u Beogradu utvrdio da niko nikom ništa ne duguje, a Femili sport je ostao na terenima.

U avgustu 2021. godine raspisan je novi tender za zakup teniskog centra na kom je pobedila jedna druga firma, „Tara 2016 S“, u vlasništvu Novaka i Jelene Đoković.

Ovaj tender je tada Transparentnost Srbija ocenila kao namešten za Đokovićevu firmu, jer su uslovi bili da je pravno lice osnovano u Republici Srbiji, koje posluje najmanje godinu dana i koje je organizovalo turnir serije ATP 250 ili WTA 250, u poslednjih 12 meseci, kao korisnik potrebnih licenci, što krug kandidata svodi na jedan.

Tada je pomoćnik gradonačelnika ocenio da TS laže i izjavio da „Novaku ne treba niko ništa da namešta. Kada bi, kao najbolji sportista sveta, otišao u London, Pariz ili bilo koji drugi grad, dobio bi besplatno zemlju da ulaže u sportski centar i organizuje teniski turnir. Grad Beograd je Novaku nudio besplatnu lokaciju gde želi da gradi sportski centar, ali on to nije hteo“.

Zanimljivo je da je Planom detaljne regulacije za linijski park dozvoljena gradnja sportskog kompleksa podno Donjeg Kalemegdana i bez saglasnosti i uz primedbu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Iva Čukić iz NVO Ministarstvo prostora ističe da je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture stavio primedbu zbog prekomerne gradnje i ugrožavanja Kalemegdana.

„Poražavajuće je što se Kalemegdan napada izgradnjom. Imamo tu i K Distrikt i gondolu. Time se nanosi nepopravljiva šteta i posle nema ispravke. Ti objekti se neće rušiti“, ističe ona dodajući da se u planu za linijski park našlo i ovih dva hektara za izgradnju između ranog javnog uvida i javnog uvida u plan.

Priča o Teniskom centru Novaka Đokovića počela je 2007. godine. Tada su tražene odgovarajuće parcele u Beogradu, a teniski tereni na Dorćolu je trebalo samo da budu privremeno rešenje za organizaciju prvog ATP turnira kod nas, Serbia opena, dok se ne izgradi negde ceo teniski kompleks.

Tada se tražila odgovarajuća parcela i došlo se do placa na Novom Beogradu iza 45. bloka na kraju Ulice Ivana Ribara od oko 3,7 hektara.

U martu 2008. godine Femili sport dao je jedinu ponudu za ovaj plac od 432 miliona dinara uz još 499 miliona dinara naknade za uređenje ostalog građevinskog zemljišta, što je sve ukupno u tom trenutku iznosilo oko 11 miliona evra i najavljivano je da će centar biti gotov do 2010. godine. Međutim, 2010. godine stigla je objava da se zbog svetske ekonomske krize gradnja odlaže, a u oktobru 2013. godine Femili sport je vratio plac gradu čime je okončana ideja o gradnji teniskog centra na ovoj lokaciji.

U međuvremenu, krajem 2008. godine Đokovići su planirali da prave i tenisku akademiju u Kragujevcu gde bi uz teniske terene bili izgrađeni i hotel i drugi komercijalni objekti. Tamo su dobili na korišćenje na 99 godina plac od 3,56 hektara kod Velikog parka po ceni od 35.000 evra uz obavezu investicije najmanje 10 miliona evra, što je tadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović nazvao odličnim poslom.

Međutim, početkom 2010. godine Đokovići su vratili i ovaj plac. Gradonačelnik je za to optužio opozicione partije koje su pravile pritisak da do gradnje ne dođe, a među njima je bila i SNS. Tadašnji poverenik Srpske napredne stranke za Kragujevac i sin Tomislava Nikolića, Radomir Nikolić, izjavio je da „ova stranka nije bila protiv izgradnje teniske akademije u Kragujevcu, već protiv narušavanja celine Velikog parka koji je svetinja za sve građane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari