Kandić: Zloupotrebom robnih rezervi pšenice koju su načinili skladištari naneta šteta oko 1,8 milijardi dinara 1Foto: Pixabay/RemazteredStudio

Zloupotrebom robnih rezervi merkantilne pšenice, zbog koje je u aprilu uhapšeno sedam skladištara, Srbiji je naneta šteta od oko 1,8 milijardi dinara, što je više od 15 miliona evra, rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić televiziji Insajder.

On je naveo da su neki od njih ušli u proces vraćanja robe, oni koji nisu imali potpuni manjak vratili su ono što im je preostalo, a kod ostalih su aktivirana sredstva obezbeđivanja i u narednom periodu će Republička direkcija da nadoknadi štetu.

Kako kaže, prema njegovim saznanjima, za ta krivična dela ne tereti se niko iz Republičke direkcije.

„Ovo je klasična zloupotreba od strane skladištara koji su koristili situaciju da je merkantilna pšenica dostigla rekordne cene na svetskim berzama, pa i kod nas, jer je duplo skuplja nego što je bila u žetvi, pa su pokušali da izmanipulišu i da pred žetvu prodaju skupo pšenicu, a da je jeftinije kupe”, kazao je Kandić.

Kandić navodi da su zloupotrebe utvrđene u vanrednoj kontroli i da osim pšenice nije utvrđeno da ima drugih manjkova.

Govoreći o nestašici šećera, Kandić je rekao da je vlasnik jedne firme iz Kolubarskog okruga skrivao šećer jer je očekivao da će na taj način cena da se poveća i da će ostvari veći profit, zbog čega se tereti za skrivanje robe i izazivanje veštačkih nestašica i špekulacije na tržištu.

„Taj čovek je držao velike količine šećera, u pitanju je 2.000 tona, što je desetodnevna potrošnja u celoj Srbiji, a mesečna za taj kraj koji je on snabdevao. Nije puštao šećer od kilogram, već samo skuplja pakovanja, i na taj način je izazivao špekulacijom veštačku nestašicu”, navodi Kandić.

Dodaje da će tržišni inspektori protiv njega podneti prijave i on će verovatno biti sankcionisan pred nadležnim sudom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari