Klett grupa nametala nepravične uslove poslovanja 1Foto: Izdavačka kuća Klett

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv izdavačke kuće Klett i sa njom povezanih izdavača Freske i Novog logosa, u nameri da ispita da li su povredili konkurenciju na tržištu udžbenika za osnovnu školu i samim tim prekršili zakon.

Komisija je analizirajući podatke o prihodima od prodaje udžbenika u periodu od 2018. do 2020. došla do osnovane pretpostavke, kako se navodi u njihovom obrazloženju, da Klett grupa ima značajan udeo na tržištu prodaje udžbenika za osnovno obrazovanje, više od 50 odsto, pri čemu prvi sledeći konkurent u odnosu na njih ima neznatan tržišni udeo.

Na adresu KZK-a stigle su primedbe konkurentskih firmi na rad Kletta, jedna od njih došla je od izdavačke kuće Epoha iz Požege, koja je jula ove godine podnela inicijativu da se ispita zloupotreba dominantnog položaja koji Klett ima i to zbog „odbijanja nastavka saradnje“.

Iz Knjižare Vulkan, koja je na tržište udžbenika ušla 2018, Komisiji su rekli da je njihova načelno dogovorena saradnja sa poljskom firmom Learnetic prekinuta, odnosno nikada nije došlo do ugovora, jer je Klett – sa kojim je Learnetic sarađivao u tom trenutku – zapretio poljskom izdavaču da će prekinuti saradnju sa njima u svim ostalim zemljama ukoliko uđu u posao sa Vulkanom.

Vulkan je nakon toga, kako se navodi u zaključku odluke KZK-a, bio primoran da uspostavi saradnju sa drugim vlasnikom digitalne platforme.

Komisija je analizirajući tržište udžbenika došla i do podataka o tome da je Klett školama u Srbiji slao mejlove u kojima ih obaveštavao o novom sistemu rada i smanjenju broja knjižara sa kojima rade, u isto vreme preporučujući im sa kojim bi konkretno distributerima trebalo da sarađuju.

Osim toga, Klett ima ugovore u kojima se zabranjuje dalja prodaja njihovih udžbenika, tako da, napominju u obrazloženju svoje odluke iz KZK-a, distributeri i knjižare kojima Klett odbije saradnju nemaju drugu mogućnost da dođu do udžbenika Kletta koji su najzastupljeniji na tržištu, što može da dovede do lošijih konkurentskih uslova na tržištu.

„Podaci iz analize su pokazali da Klett grupa zaključuje tipske ugovore, a Komisija je konstatovala da se različiti rabati odobravaju u zavisnosti od toga da li se udžbenici prodaju u pretplati ili redovnoj prodaji“, navodi KZK i dodaje da je konstatovano i da se distributerima odobravaju različiti rabati, koji se kreću od 20 do 30 odsto. Zbog ovoga, distributeri koji prodaju udžbenike raznih izdavača su motivisani da potenciraju one koji im odobravaju veće rabate.

KZK tako, na osnovu svega otkrivenog tokom sektorske analize, osnovano pretpostavlja da su društva u okviru Klett grupe od 2014. neposredno ili posredno nametala nepravične kupovne ili prodajne cene ili druge nepravične uslove poslovanja, ograničavala tržište i odbijala saradnju što za posledicu ima ili može imati značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje.

Dok traje postupak Komisija za zaštitu konkurencije ne komentariše svoje odluke, ni u Klettu nisu želeli da komentarišu dok je postupak u toku.

U Vulkan izdavaštvu za Danas kažu da je Komisija za zaštitu konkurencije početkom godine uputila zahtev njihovoj izdavačkoj kući za dostavu podataka za potrebe analize tržišta udžbenika.

„Iz podataka koji su traženi zaključili smo da se radi o ozbiljnoj analizi. Iz izveštaja shvatamo da je Komisija potvrdila monopolski položaj grupacije Klett. Značajno je za sve aktere na tržištu udžbenika da se ovaj posao odradi do kraja i obezbedi poštovanje zakona i jednaki uslovi za sve izdavačke kuće“, ističu iz Vulkan izdavaštva. Bitno je, napominju oni, i koliko će sam postupak trajati i šta će preduzeti nadležno Ministarstvo po pitanju izbora udžbenika ukoliko se dokaže zloupotreba monopolskog položaja.

Vlasnik izdavačke kuće Saznanje i njen jedini autor Mićo Mitrović ne želi da komentariše postupak koji je u toku, ali napominje da je na tržištu udžbenika situacija loša, teški kriminal. Boji se, kako kaže, da ne bude „tresla se gora, rodio se miš“, kao što se desilo sa mnogim sličnim akcijama tužilaštava u prethodnom periodu.

„Zakon kaže da se ne sme ništa poklanjati nikome, nikakve pakete školama, a to se dešavalo, da se dele paketi. Imamo podmićivanje, vođenje na seminare“, napominje Mitrović.

On kaže da ne drži promocije udžbenika na kojima se često dele i obećavaju nedozvoljene stvari – on jedino pošalje udžbenike nastavnicima koji odlučuju da li im se udžbenik sviđa ili ne.

„Pola od toga završi u smeću da ne bi došlo do nastavnika, neki uzmu, međutim malo je onih koji pored direktora mogu da izaberu ono što im se dopada. Nastavnici teško mogu sami da odaberu, a ako znamo da 40 odsto njih nisu za stalno zaposleni, a od direktora zavisi da li će i kada dobiti posao onda je sve jasno“, ističe Mitrović za Danas i kaže da naravno ima i veoma časnih direktora od kojih su mnogi prijavljivali nezakonite postupke izdavača.

On naglašava da je stanje takvo da se može samo debelim rezom preseći jer više „nema smisla“. Taj debeli rez bi, smatra on, podrazumevao pre svega drakonske kazne, ali ne iste za male izdavačke kuće kojoj bi milion dinara značilo gašenje i velike koje milione troše na nezakonite radnje. Prva kazna, napominje on, treba svakoga da dovede na duboko razmišljanje, a druga do zatvaranja izdavačke kuće.

Više para a manje đaka

Komisija za zaštitu konkurencije posmatrala je i uslove za odobravanje rabata, te je uočila da je u toku te dve godine prisutan rast prihoda izdavača od prodaje udžbenika od 24 odsto iako je u isto vreme broj učenika opao za tri odsto. „Iz analize strukture cene koštanja proizilazi da polovinu troškova kod Klett grupe čine ostali troškovi, što nije slučaj kod drugih izdavača, pri čemu nije precizno utvrđeno šta ovi troškovi predstavljaju“, ističe se u obrazloženju Komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari