Zagađenje u kanalu DTDfoto: Danas

Taksa za odvodnjavanje, koju plaćaju građani, biće smanjena za 50 odsto, potvrdila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković nakon poslednjeg sastanka sa poljoprivrednicima u Vladi Srbije.

Ovo je deo Sporazuma koji je Vlada Srbije sklopila sa poljoprivrednicima, nakon nedavnih protesta, kada je zatraženo potpuno obustavljanje plaćanja takse za odvodnjavanje a za tekuću godinu dogovoreno plaćanje polovine takse.

„Oni koji su za ovu godinu dobili rešenja, oni će dobiti knjižno odobrenje. Od trenutka kada smo potpisali Sporazum, rešenja više nisu izdavana nikome. Procedura koja mora da se obavi je da izmene zakona idu na Vladu i potom Skupštinu. Izmenama zakona se usvaja smanjenje od 50 odsto“, obrazložila je ministarka proceduru.

Šta to konkretno znači i ko je sve obuhvaćen ovim oslobađanjem od punog iznosa takse, za sada je u sferi nagađanja. U Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije potvrdili su za Danas da su oni tražili oslobađanje od takse odvodnjavanja za sve građane.

„Jesmo mi poljoprivrednici tražili oslobađanje od takse navodnjavanja ali nigde nismo naveli da se ukine ta naknada samo za poljoprivrednike, nego za zemljište. U zahtevu piše da se ukine naknada za odvodnjavanje, što smo objasnili time da je to u stvari paralelan porez koji koristi javno vodoprivredno preduzeće, koje je korisnik budžetskih sredstava i nema svoje prihode“, objašnjava Mileta Slankamenac.

Kome će sve biti smanjena taksa za odvodnjavanje 1
Foto: JKP „Vode Vojvodine“

Kako kaže, ne može naknada za odvodnjavanje da se opravda.

„Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine ne prihoduje ništa a povlače sredstva iz budžeta, tačnije dobijaju direktna budžetska sredstva. Potpuno je nejasno kako posluju, moraju da donesu program poslovanja za sledeću godinu da vidimo šta rade, osim tih regata koje organizuju. Lavitiraju kroz vreme i naplaćuju usluge koje su za nas nevidljive. Slažemo se da naplaćuju usluge, recimo ako prokopaju kanal u Žablju, neka im plati opština Žabalj za taj posao ali svi znamo da za takav posao oni moraju da angažuju izvođača. S obzirom na nadležnosti, pre treba da budu Uprava za vode“, smatra Mileta Slankamenac.

Šta je to taksa za odvodnjavanje

Naknadu za odvodnjavanje je do pre šest godina fizičkim licima, uglavnom vlasnicima njiva, naplaćivala je Poreska uparva. Potom je tu obavezu za područje Vojvodine preuzelo preduzeće „Vode Vojvodine“ a za ostatak zemlje naplaćuju „Srbija vode“.

Reč je o obračunu i zaduženju za 1,1 milion građana. Najveći broj obveznika, oko 70 odsto, nalazi se na području Vojvodine.

Taksa se plaća za njive, ali i za vikendica i kuće. Ipak, kada imaju problema sa viškom vode, mnogi građani se žale da od „Voda Vojvodine“ nema pomoći.

„Kome da se obratimo, kad padne kiša i sve bude poplavljeno. Koga god zovemo, kažu nije naša nadležnost a plaćamo odvodnjavanje“, pita poljoprivrednik A.J. iz Aradca.

Da stvar bude gora, za lošiju zemlju plaća se manja taksa za odvodnjavanje iako je ova zemlja, naročito u Banatu, plavna i podložna čestim vodoma.

„Imam zemlju u ritu i ako je kišno proleće, mašine ne mogu da uđu. I sad ja plaćam naknadu za odvodnjavanje a u kanal gledam i vidim koliko je viši od moje njive i nema gde voda da ode. Niko ga nikad nije sredio već 35 godina“, kaže poljoprivrednik iz Gospođinaca Mileta Slankamenac.

Kome će sve biti smanjena taksa za odvodnjavanje 2
Foto: JP Vode Vojvodine

U preduzeću „Vode Vojvodine“ kažu da održavaju kanale ali da ostalo vlasnici moraju sami.

„Ovi radovi ne podrazumevaju obavezu JVP „Vode Vojvodine“ da direktno odvodi vode sa poljoprivrednih površina. Evakuacija viškova vode do najbližeg kanala zakonska je obaveza samih korisnika, a za odvođenje viškova vode iz naseljenih mesta zadužena su lokalna komunalna preduzeća“, navodi se na zvaničnom sajtu JVP „Vode Vojvodine“.

U JVP „Vode Vojvodine“ ističu i da naknada za odvodnjavanje nije nova obaveza za poljoprivrednike.

„Iako jeste javni prihod, nije povezan sa porezom na imovinu. Naplaćena sredstva evidentiraju se u Budžetskom fondu za vode AP Vojvodine, i koriste se za finansiranje radova u vodoprivredi. Kanali za odvodnjavanje moraju redovno da se izmuljavaju, tarupiraju i čiste od biljne vegetacije, a crpne stanice moraju uvek da budu spremne i remontovane“, navode u JVP „Vode Vojvodine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari