Izgradnja interkonektora za prenos električne energije između Albanije i Bivše jugoslovenske Republike Makedonije biće podržana bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 12 miliona evra. Na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u Londonu Evropska komisija je potvrdila da namerava da izdvoji 12 miliona evra kako bi podržala izgradnju prvog interkonektora za prenos električne energije između Albanije i Bivše jugoslovenske Republike Makedonije i poboljšanja koja će povećati efikasnost postojeće mreže operatera Makedonskog elektroprenosnog sistema (MEPSO). Ovaj projekat je deo plana za povezivanje Zapadnog Balkana za koji su sredstva izdvojena iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala je integraciju tržišta energenata na Zapadnom Balkanu kreditom od 37 miliona evra. „Pružanjem podrške ključnim elementima prekogranične infrastrukture u regionu i stvaranjem integrisanijih tržišta, povećavamo i energetsku sigurnost. Ovo je jedan od prioriteta EBRD u oblasti energetike na Zapadnom Balkanu. Ovaj projekat predstavlja važan korak ka uspostavljanju regionalnog tržišta električnom energijom“, poručio je predsednik EBRD Suma Čakrabarti.

Prema rečima direktora Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, Danijela Danijelsona, ovaj projekat je deo napora Evropske komisije da podrži plan povezivanja Zapadnog Balkana u okviru berlinskog procesa. „Izgradnja ovog koridora će unaprediti sigurnost i stabilnost snabdevanja električnom energijom ove dve države, a pomoći će i razvoj regionalnog tržišta električne energije na kom će se proizvodnjom i prenosom upravljati na nivou regiona, a ne iz pojedinačnih država. Na ovaj način će se smanjiti količina otpada i suvišni kapaciteti“, naglasio je Danijelson.

Ovaj projekat je deo inicijative Evropske komisije za uspostavljanje koridora za prenos električne energije Istok-Zapad između Bugarske, Bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Albanije, Crne Gore i Italije, uključujući i planirani podvodni kabl od Crne Gore do Italije, što predstavlja značajan korak ka uspostavljanju tržišta električnom energijom. Komponente mrežne efikasnosti koje sprovodi MEPSO će takođe obezbediti efikasan prenos električne energije korišćenjem najboljih dostupnih tehnologija. Projekat je tehničku podršku za sprovođenje studije izvodljivosti, procenu uticaja na životnu sredinu i pripremu glavnog projekta dobio kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan. Evropska unija je, inače, najveći donator Evropske banke za obnovu i razvoj, kojoj je u 2014, na raspolaganje stavila 105 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari