Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je juče u Nišu da su u Srbiji u prvih osam meseci porasli i proizvodnja i izvoz automobila, što “ohrabruje” pošto sve zemlje EU beleže pad industrijske proizvodnje.


– U prvih osam meseci zabeležen je rast proizvodnje automobila i automobilske opreme u Srbiji, tako da je izvoz dostigao vrednost od 1,23 milijarde evra i čini 18 odsto ukupnog srpskog izvoza. To je dinamičan rast izvoza, koji je 3,5 puta veći nego prošle godine. Među najvećim izvoznicima je Fijat, ali i brojni proizvođači auto delova i opreme – rekao je Ljajić i dodao da je ove godine u domaćoj auto industriji zaposleno 22.000 radnika, što je za deset odsto više nego prošle, a da je u nju prethodne godine uloženo 1,7 milijardi evra.

Otvarajući niški Sajam automobila, motora i prateće opreme, on je kazao da uprkos ovakvim ohrabrujućim pokazateljima, podaci o domaćoj prodaji automobila jasno govore da kriza u autoindustriji nije zaobišla Srbiju. Za devet meseci ove godine prodato je samo 16.000 novih automobila, što je tri puta manje nego pre četiri godine. Prosečna starost automobila u našoj zemlji je 15 godina.

Ljajić je pohvalio organizatore sajma, jer u teškim vremenima održavaju manifestaciju. Na sajmu, koji se održava u niškoj hali Čair od 4. do 6. oktobra, izlagaće 40 prodavaca automobila, motora i prateće opreme. Svoje finansijske usluge pri kupovini automobila posetiocima će predstaviti banke i lizing kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari