– Samo dan nakon što je iz Apelacionog privrednog suda na adresu Privrednog suda u Beogradu stiglo rešenje o poništenju odluke o proglašenju stečaja u Beogradskoj industriji piva, taj sud je ponovo doneo istovetnu odluku – kaže za Danas Vojislav Ćorović, predsednik udruženja „Novi akcionari BIP-a“.

On objašnjava da je nova odluka Privrednog suda o proglašenju stečaja u BIP-u doneta 6. novembra i da su se mali akcionari u zakonskom roku ponovo žalili na to rešenje i sada čekaju šta će Apelacioni privredni sud presuditi u tom slučaju.

– Zbog nezakonitog i ekonomski neopravdanog guranja BIP-a u stečaj članovi udruženja koja okupljaju male akcionare fabrike u sredu 18. novembra održali su novi protest ispred Vlade Srbije sa zahtevom da ih primi premijer Aleksandar Vučić. Nažalost, ni tog puta on nije uslišio naš zahtev. Međutim mi ne odustajemo od inicijative da zbog donošenja odluke o stečaju u BIP-u i drugih nezakonitih radnji bude smenjen ili da ostavku ministar privrede Željko Sertić kao i drugi odgovorni. Naravno naš zahtev je i to da se odluka o stečajnom postupku momentalno poništi. Tog dana smo protestovali i ispred zgrade Radio-televizije Srbije zbog toga što javni servis u potpunosti prećutkuje naše proteste i borbu za očuvanje preduzeća za koje ne postoji nijedan jedini razlog ili argument da se nađe u stečajnom postupku – navodi naš sagovornik. On objašnjava da će mali akcionari sačekati odluku Apelacionog privrednog suda o njihovoj žalbi a ako bude potrebno spremni su i na radikalizaciju protesta.

– Mi smo dosad organizovali proteste na kojima se okupljalo oko 400 ljudi. Spremni smo i na to da organizujemo daleko masovniji protest na koji bi se odazvalo oko 5.000 akcionara a razmišljamo o tome da pozovemo zaposlene iz nekih drugih preduzeća koja su u problemima da nam se pridruže. Pored borbe na ulici za opstanak BIP-a paralelno ćemo je voditi i pred sudskim organima. Ako odluka Apelacionog privrednog suda za nas ne bude prihvatljiva žalićemo se i Ustavnom sudu a i dalje u slučaju da bude potrebno – kategoričan je Ćorović.

On dodaje da su mali akcionari od početka tvrdili da ne postoje zakonske osnove da se u BIP-u proglasi stečaj. Na sastanku koji smo imali sa premijerom Aleksandrom Vučićem u julu dogovoreno je da se učini sve da fabrika nastavi da radi. To nije učinjeno već je proglašen stečaj. Mi smo digli svoj glas protiv toga. Uvereni smo da BIP može da opstane na tržištu. Ne mora da bude prvi proizvođač piva, kao nekada, ali treba da radi i zapošljava ljude jer za to postoji ekonomska osnova. Postoje strane kompanije koje su zainteresovane da kupe BIP, što je takođe dokaz da ne treba da ide u stečaj – zaključuje Ćorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari