Matić: Ulaganje u širokopojasne mreže 1Foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija (Arhiva)

Ulaganje u širokopojasne mreže bitan je segment rada Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i to će biti jedno od strateških opredeljenja u našem budućem radu, imajući u vidu da ulaganje u tu oblast direktno utiče na rast BDP, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je na sednici Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Srbije, na kojoj su razmatrani i usvojeni izveštaji o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za period od 1. aprila do 30. septembra prošle godine, rekla da je u tom periodu pripremljena Strategija razvoja mreža nove generacije do 2023. godine, koja će postaviti glavne pravce i ciljeve uspešnog razvoja širokopojasnih mreža i servisa u Srbiji.

“Strategija definiše mere kojima će organi državne uprave omogućiti primenu novih tehnologija, porast ukupne vrednosti indeksa konkurentnosti, obezbediti dostupnost infrastrukturi elektronskih komunikacija i proširiti skup usluga koje se mogu naći u ponudi kako rezidencijalnim, tako i poslovnim korisnicima”, rekla je Matić.

Kada su u pitanju sektori za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj, ona je istakla da su od 1. aprila do 30. septembra prošle godine glavne aktivnosti bile zakonodavne i usmerene, pre svega, na izradu sistemskih zakona u ovoj oblasti, a to su Zakon o elektronskim komunikacijama i Zakon o širokopojasnoj komunikacionoj infrastrukturi.
Pored toga, u tom periodu pripremljen je i Nacrt zakona o potvrđivanju završnih akata Svetske konferencije o radio-komunikacijama, koji je dostavljen na mišljenje svim nadležnim organima i organizacijama.

Matić će istakla da je Ministarstvo počelo realizaciju projekta “Nacionalni program za razvoj širokopojasnog pristupa”, koji uključuje analizu, planove i procenu troškova za dalji razvoj širokopojasnog pristupa i sprovodi se uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Prema njenim rečima, cilj tog projekta je da se kvantitativno proceni ekonomska opravdanost investicija u mrežu koja će odgovarati potrebama u budućnosti.

Matić je kazala da su u Ministarstvu počeli da pripremaju i materijal za pregovaračku poziciju za pregovore o Poglavlju 10 u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
Dodala je i da su nadležni u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija od 1. aprila do 30. septembra prošle godine obavljali redovan inspekcijski nadzor u oblasti elektronskih komunikacija i da su imali 55 predstavki.

Pored toga, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija priključilo se sistemu elektronskog izdavanja građevinskih dozvola kroz centralizovanu softversku aplikaciju za objedinjenu proceduru.

Matić je navela da je realizovan projekat povezivanja svih osnovnih i srednjih škola na akademsku Internet mrežu Srbije i da je do septembra 2017. godine povezano 1.573 od 1.750 škola.

U navedenom periodu urađena je i izmena Zakona o informacionoj bezbednosti, a Ministarstvo je raspisalo i javni konkurs za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari