Muškarci u Srbiji zarađuju 22 odsto više nego žene

* Posle završenog fakulteta plate muškaraca za skoro 40 odsto veće od plata koleginica * Prosečan visokoobrazovan muškarac zarađuje oko 90.000 dinara mesečno, a jednako obrazovana žena 65.000 * Muškarci sa srednjom školom mogu da računaju na 47.000, a žene na samo 37.000 dinara * Fakultet donosi 1,4 puta veću platu nego srednja škola i duplo veću nego samo osnovna
Podaci Zavoda za statistiku pokazuju veliku nejednakost u platama građana

Ostavite komentar


  1. Iako je napredno čovečanstvo dostiglo tako visok nivo razvoja, još uvek žene nisu ramnopravne sa muškarcima. A kako bi, kada se još uvek u hrišćanskim društvima pozivaju na jevanđelja koja su napisali muškarci tako da su obe voljene Isusove Marije, majka od koje je nasledio i učio oboženu duhovnost i Marija iz Magdale njegova saputnica i ljubavnica, a po duhu NJemu najbliža: za majku se tvrdi da nije začela svoga sina Isusa u odnosu sa NJegovim ocem Josifom, dok za Mariju iz Magdale tvrde da je preobraćena prostitutka. Pa i da je, šta su bili muškarci koji su koristili njeno telo?
    Apostoli su se postarali da sakriju da je Marija bila po duši najbliža Isusu, pa je Javenđelje po Mariji, kažu da je napisano početkom drugog veka, bilo sakrivenao da bi bilo pronađeno tek posle petnajest vekova. A mora da ga je Marija napisaal dok je bila živa, a to je u prvom veku, a pojavilo se kasnije da ga istoričari zabeleže. A evo šta piše u delu Vizija i um: / Ona reče:”Doživela sam Gospoda u viziji i rekla mu: ’Gospode,doživela sam te danas u viziji.’/ On mi odgovori: ‘Kako si čudesna, jer se nisi pokolebala kad si me ugledala! Jer, gde je um, onamo je blago.’ / A ja mu rekoh: „Da li onaj koji ima viziju gleda [kroz] dušu,[ili] kroz duh?“ Spasitelj odgovori:“Ne vidi ni kroz dušu, niti kroz duh. Nego kroz um koji je između njih: i to je ono…“
    Apostol Petar se zapitao. „On ih beše upitao o Spasitelju“: ‘Je li on, zaista, govorio sa ženom nasamo, i to bez našeg znanja? Hoćemo li se okrenuti njoj i slušati je? Da li je izabrao nju naspram nas?’ / Tada Marija zajeca, i reče Petru: „Petre, brate moj, šta li ti zamišljaš? / Da li misliš da sam ovo smislila u svom srcu, ili da lažem o Spasitelju?“ Levi odgovori rekavši Petru: „Petre, uvek si bio gnevan čovek. Sada shvatam da si protiv žena kao i Neprijatelji. Ako je po Spasitelju ona dostojna, ko si ti, zaista, da je odbacuješ? Zasigurno je Spasitelj poznaje odlično. Zato ju je voleo više nego nas…“
    U studiji Karen L. King u kojoj su obrađeni pronađeni delovi Jevanđelja po Mariji piše i ovo, u Poglavlju 4:“U ovom Jevanđelju nema ni pakla, ni večne kazne, jer Bog nije zamišljen kao gnevni vladar ili sudija, već je jednostavno nazvan – Dobro. Niti se Bog zove Otac, jer su rod, seksualnost i društvene uloge povezane s njima deo nižeg, materijalnog carstva. Čak i istinska priroda ljudkih bića jeste bespolna, tako da istinski ljudi, nisu ni muškarci, ni žene, već jednostavno Ljudi u saglasju s božanskim Likom nenadmašnog Dobra.“

  2. Gde to bre visokoobrazovan muškarac u Srbiji zarađuje u proseku 90.000? Kakve su to gluposti? Siguran sam da su i podaci o manjim zaradama žena neprovereni i netačni.

  3. Podaci su uporedivi jedino ako se gledaju ista radna mesta i iste struke. Globalno poređenje nema nikakav smisao. Poslovi muškaraca i zena se ne preklapaju potpuno. Imate ne srazmerno vise muškaraca u vojsci, policiji, građevini, a zena u raznim uslužnim delatnostima.
    Inace, ovo je klasičan američki feministički mit koji se stalno opovrgava kvalitetnijom statistikom.

  4. Da li je ovo nastavak kampanje za tzv. Zakon o "rodnoj" ravnopravnosti? Što se tiče javnih organizacija (države), tu su zarade određene propisima i nema razlike između muškaraca i žena. Kada govorimo o privatnom sektoru, ne žele valjda profesorke da kažu kako su privatni poslodavci generalno toliko glupi da diskriminišu prema polu, i time gube dobit i rade protiv svojih interesa kada imaju priliku da zaposle žene koje su bolje kandidatkinje za posao? Isto se odnosi i na plate. Ukoliko postoje pojedini poslodavci koji diskriminišu po visini plate, odlično – odoše žene koje rade bolje od muškaraca u toj firmi u drugu i ta firma napreduje, dok ona koja diskriminiše gubi vremenom sve više novca. Čak i da pretpostavimo da većina poslodavaca plaća žene manje za isti posao odnosno isti doprinos firmi (a da žene ne beže od njih) – otkud onda to da muškarci uopšte rade? Zar im onda nije u interesu da plate manje a dobiju isti rezultat? Privatni poslodavci traže rezultate, doprinos firmi. Polaze od toga ko je bolji kandidat za posao, ne od ličnih svojstava ili opredeljenja. Dakle, ukoliko je tačno istraživanje – postoje ekonomski razlozi zašto je tako. Tiču se ekonomskih izbora koje žene generalno prave, u smislu rada koji ulože, izbora partnera i podele kućnih obaveza i mnogo drugih, kao i od uticaja katastrofalnog pravosuđa i uprave na prava radnika generalno. Kako beše? "Statistika naša dika, što poželi to naslika"!

  5. Ovo je netačno, ugovori o radu ni u jednoj firmi se ne razlikuju na "muške" i "ženske". Feministička izmišljotina, koju NGO održavaju da bi dobijale pare za ovakve izveštaje.

  6. Uvod kaže: "Posle završenog fakulteta plate muškaraca za skoro 40 odsto veće su od plata koleginica, te tako prosečan visokoobrazovan muškarac zarađuje oko 90.000 mesečno, a jednako obrazovana žena 65.000 dinara.", dok u tekstu piše navod istraživanja: "Muškarci zaposleni sa diplomom fakulteta u martu su primili u proseku čak 89.749 dinara, a žene 65.419 dinara – razlika od čak 37 procenata.". Evidentno je da su sve tri cifre u rečenici prvog pasusa pogrešno napisane sa ciljem uobičajenog predstavljanja žena kao žrtava diskriminacije (jer 37 nije "skoro 40", a i druge dve cifre su zaokružene na isti način), a posebno je nekritički zameniti "zaposleni sa diplomom fakulteta" sa "kolege i koleginice", jer su fakulteti različite težine i traženosti na tržištu rada, pa je za očekivati da muškarac koji je završio elektrotehniku mora da ima višu platu nego žena koja je završila geografiju, što uglavnom važi za većinu prirodnih nauka (koje studiraju mahom muškarci) u odnosu na društvene nauke (koje studiraju mahom žene).

    Članak je verovatno namerno propustio da napomene realne razloge za razlike u primanjima muškaraca i žena: muškarci često rade više sati, prekovremeno, noćne smene, u pozicijama sa više odgovornosti i stresa, kao rukovodioci, inženjeri na gradjevinama, bušotinama, i drugim lokacijama gde su na otvorenom, sa povećanim rizikom i mogućnosti povreda na radu, dok žene najčešće biraju rad u klimatizovanim kancelarijama, jer su im uslovi rada važniji od visine plate. Razlike u platama izmedju žena i muškaraca postoje i zato što, prema Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije, žene više odsustvuju sa posla iz zdravstvenih razloga u svim starosnim grupama, a takodje manje rade vikendom i praznicima.

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 10

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.