Najskuplji dugovi koje trenutno koristi Republika Srbija su oni prema Londonskom klubu banaka poverilaca i prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD), koja je afilijacija Svetske banke. Srbija se propisima samoobavezala da ce dug Londonskom klubu prevremeno otplatiti novcem dobijenim privatizacijom banaka, ali to nije učinila.

 Deo duga IBRD vratila je iz sredstava dobijenih prodajom Mobtela. Ukupan dug prema IBRD februara ove godine iznosio je oko 1,3 milijarde evra. Poslednja rata tog duga dospeva 2031. godine. Ovaj dug je reprogramiran krajem 2001. godine, a servisira se tako da se dve trećine otplaćuje prema varijabilnoj kamatnoj stopi, koja je aprila 2010. godine iznosila 1,82 odsto, a jedna trećina po fiksnoj kamatnoj stopi od 5,81 odsto.

Ukupan dug prema Londonskom klubu februara ove godine iznosio je 729,4 miliona evra. Originalno je nominovan u dolarima. Do kraja 2009. godine ovaj dug je servisiran po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,75 procenata, a od tada do kraja otplatnog perioda 2024. godine servisira se po fiksnoj kamatnoj stopi od 6,75 odsto.

Radi poređenja, predstavnici Republike Hrvatske su iz Vašingtona poručili da im pomoć MMF ne treba pošto se Hrvatska pre mesec i po dana zadužila na američkom finansijskom tržištu za još 1,5 milijardi dolara po kamatnoj stopi od oko 6,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari