Preduzeće Petrohemija, koje je u većinskom državnom vlasništvu i smatra se jednim od uspešnijih, samo za struju duguje više od dve milijarde dinara, a niti servisira tekuću potrošnju, niti izmiruje nagomilane obaveze, saopštila je juče Elektrovojvodina. U saopštenju se navodi i da značajne sume duguje i Azotara iz Pančeva i Rudnik iz Kovina, koji su takođe državne firme.


– Zbog takvog opterećenja u poslovanju već duži vremenski period preduzimamo sve zakonske mere kako bi se najveći dug za uredno isporučene kilovate Petrohemiji naplatio, jer u dosadašnjim pregovorima ovo preduzeće nije servisiralo ni tekuću potrošnju. Takav dužnik ugrožava ne samo našu naplatu, nego i investiranje i održavanje celokupnog elektroenergetskog sistema, a time i sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom svih kupaca koji redovno plaćaju utrošenu električnu energiju – kažu u Elektrovojvodini i dodaju da je o ovom dugovanju obaveštena vlada, resorno ministarstvo, Elektromreža Srbije i gradske strukture Pančeva, kao i sama Petrohemija.

U Elektrovojvodini naglašavaju da će i dalje preduzimati zakonske mere mere kako bi isporučenu struju naplatili od svih dužnika i pozivaju sve kupce da uredno izmiruju svoje obaveze.

Podsećanja radi, u preduzeću Petrohemija vlasnički udeo države je 54,89 odsto, 13,63 odsto ima Fond za razvoj, 13,38 Srbijagas, 12,72 odsto pripada NIS-u, 4,87 je u posedu Elektrovojvodine a 0,51 odsto ima grad Pančevo. I u Azotari Pančevo država je većinski vlasnik, jer je posle raskinute privatizacije za konzorcijumom koji su činile dve litvanske firme i domaći Univerzal Dušana Stupara, nešto iznad 68 odsto kapitala preneto na Agenciju za privatizaciju, a posle sprovedenog restrukturiranja taj kapital je, po osnovu duga konvertovan Srbijagasu, koji je faktički vlasnik iako procedura još nije dovedena do kraja. I oko 75 odsto kapitala rudnika Kovin je u posedu Agencije za privatizaciju (24 odsto je u Akcionarskom fondu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari