"Vožd iz Laktaša u čudu gledao Vučića": Kako regionalni mediji pišu o Svesrpskom saboru? 1Foto: Beta/Milan Obradović

U Beogradu je juče, 8. juna, održan prvi Svesrpski sabor, na kom su učestvovalie zvaničnici Srbije, Republike Srpske (RS) i Srpske pravoslavne crkve (SPC). O ovom događaju pisali su i regionalni mediji.

Tako zagrebački portal Index piše da je u Beogradu počeo „cirkus zvan Svesrspki sabor“.

„U Beogradu se održava prvi Svesrpski sabor, nazvan „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, uz sudelovanje najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske te predstavnika srpske zajednice u regiji“, piše ovaj portal.

 

Oni dodaju da je patrijarh srpski Porfirije poručio je da je sabor „za dobro najprije svog naroda, ali i svih koji žive s nama i oko nas“.

„Budimo jedinstveni i pritom gradimo mir sa svima“, rekao je poglavar SPC-a, pozivajući na jedinstvo srpskog naroda u regionu i celom svetu“, prenosi Index.

Kako dalje prenose, Vlada Srbije je usvojila i više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između dve vlade – iz oblasti kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o porodici i dijaspore.

„Manifestacija dolazi u vrijeme sve glasnijih poruka političkog vođstva bosanskohercegovačkog entiteta RS da se želi izdvojiti iz Bosne i Hercegovine koju smatraju ‘nefunkcionalnom državom'“, prenosi Index.

Da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da se u deklaraciji, koja je potpisana tokom sabora, ne govori o razdruživanju BiH, ističe sarajevski portal Klix.

Ukazao je, prenosi ovaj portal, na to da svi imaju na umu da je preko potreban mir, te kazao da su u samoj deklaraciji pažljivo birane reči i uvaženi određeni zahtevi bh. entiteta RS.

Vučić je dodao, prenosi Klix, da Srbija nikada neće ostaviti entitet RS na cedilu, te da se problemi u BiH moraju rešavati u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

„Smatramo da je to sabornost i naša obaveza. Postoje tačke za koje mislim da nisam bio upućen u sve, ali sam prihvatio, zato što ne možemo mi da budemo ti koji će bolje od ljudi u RS-u da razumeju njihove probleme, nego oni sami“, rekao je Vučić, a preneo Klix.

Sarajevsko Oslobođenje prenosi Vučićeve reči u kojima naglašava da su „teška vremena i da je izazova mnogo“.

„Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali naš narod i državu od neumitnih tokova istorije. Zato je ovaj sabor posvećen budućnosti, dok se sa ponosom sećamo slavnih predaka, naše duhovnosti, kulture i tradicije“, istakao je Vučić, prenelo je Oslobođenje.

Zaključio je, prenose dalje, i da „samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra“.

Kako prenosi Slobodna Bosna, pored Dodika, Porfirija i Vučića, saboru su prisustvovali i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

„Ideja ‘Svesrpskog sabora’ pod nazivom ‘Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska’ je, kako je najavljeno, da se potvrdi srpsko jedinstvo, nakon retorike vlasti u Srbiji o ‘ugroženosti srpskog naroda’ zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama“, prenosi Slobodna Bosna.

U drugom tekstu koji nosi naslov „Vožd iz Laktaša ga je u čudu gledao: Vučić upitao Dodika čita li knjige Denisa Bećirovića, a onda…„, ovaj portal prenosi da su Vučić i Dodik tokom obilaska Narodnog muzeja u Beogradu komentarisali knjigu predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića „Teritorijalni Ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini“.

„Otkrivši da izučava Bećirovićeve knjige, Vučić je upitao Dodika da li je i on čitao da je Bećirović za Dositeja Obradovića govorio da je bio nositelj velikosrpske politike i antibošnjačke politike“, prenosi Slobodna Bosna i dodaje:

“Jesi li čitao da je i Bećirović za Dositeja Obradovića govorio da je bio nositelj velikosrpske politike i antibošnjačke politike. Neverovatno. To je u ovoj knjizi ‘Teritorijalni Ekspanzionizam’. Znate, morate da pročitate mnogo toga pametnoga, a neretko morate da pročitate mnogo toga, da ne kažem.. Ajde neću ništa više da kažem’, rekao je Vučić Dodiku uz prisustvo novinara“, prenosi SB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari