Ni desetak dana posle odluke Nadzornog odbora Zastave oružja o smeni aktuelnog generalnog direktora te fabrike Radeta Gromovića i imenovanju novog još nisu razrešene sve nepoznanice u vezi sa promenom menadžmenta u najstarijem industrijskom preduzeću u Srbiji i na Balkanu.

Zanimljivo je da je retko kome i među zaposlenima sasvim jasno zašto su smenjeni generalni direktor i njegov prvi saradnik Zoran Vučković. Utoliko pre što je Gromović, sa svojim timom, uspevao da iz godine u godinu povećava izvoz Zastavinog vojnog, lovačkog, sportskog, kao i oružja za ličnu odbranu, dok je za 2015. ugovorio izvoz, vredan oko 80 miliona dolara, na tržišta Evrope, Afrike, Azije, Severne i Južne Amerike, Australije pa čak i Novog Zelanda. Takve izvozne rezultate Zastavina fabrika oružja ostvarivala je 80-ih godina prošloga veka, kad je imala 8.000 zaposlenih, odnosno četiri puta više nego sada, i kad je zemljama Trećeg sveta, pored oružja, prodavala i tehnologiju.

Obrazloženje ministra odbrane Bratislava Gašića da je Gromović smenjen zbog poreskog duga Zastave oružja od oko 12,5 milijardi dinara, „ne pije vodu“ iz više razloga. Najpre stoga što Zastava oružje od 1999, kad joj je u NATO bombardovanju porušena polovina najznačajnijih pogona, kao i zbog afera u vezi sa izvozom oružja (za šta je najodgovornija bila država), ali i izostanka državnih investicija u modernizaciju fabrike, već petnaestak godina posluje u otežanim uslovima. Tome je doprinela i činjenica da su Vojska i MUP Srbije radije uvozili oružje, nego što su ga kupovali od Zastave. Smenjeni generalni direktor Zastave oružje na čelu je fabrike od kraja 2008, a kragujevački oružari prestali su da plaćaju poreze i doprinose pet godina ranije, preciznije 2003, pri čemu su u neizmirene obaveze uračunate i subvencije koje su mahom iskorišćene za rekonstrukciju porušenih pogona… Zahvaljujući konsolidaciji proizvodnje i poslovanja u prethodnih nekoliko godina, za šta je, prema oceni zaposlenih, najzaslužniji upravo smenjeni menadžment fabrike, Zastava oružje od oktobra redovno izmiruje svoje obaveze prema državi. Poznavaoci situacije u kragujevačkoj fabrici smatraju da je Gromović kolateralna šteta pokušaja nadležnih u Vladi i Ministarstvu odbrane da oslabe ulogu i uticaj oružarskog Sindikata. Spekuliše se da je aktuelna vlast koja, reklo bi se, teško podnosi kritiku, procenila da Gromović nije mogao da izađe na kraj sa „nekooperativnom“ oružarskom sindikalnom organizacijom, pa je na mesto generalnog direktora postavila penzionisanog pukovnika Milojka Brzakovića, kojeg je Nadzorni odbor već imenovao. Od njega se očekuje da sindikalce smesti na margine fabričkih zbivanja, odnosno tamo gde se nalaze njihove kolege na republičkom nivou.

Pitanje koje, međutim, najviše brine zaposlene, ali i javnost u Srbiji, jeste da li smena na čelu fabrike nagoveštava smanjenje obima proizvodnje i broja zaposlenih, čime bi, posle 160 godina postojanja, mogla da bude dovedena u pitanje budućnost kragujevačke fabrike. U tom kontekstu posmatrano optimistički zvuči izjava predsednika oružarskog Sindikata Dragana Ilića, koji kaže da su od ministra Gašića dobili čvrste garancije da će država i dalje da stoji iza te fabrike, da će izvozni ugovori biti realizovani u potpunosti, kao i da niko od više od 2.000 zaposlenih neće biti otpušten. Ovo je u izjavi novinarima potvrdio i sam ministar Gašić, koji je istakao da je cilj Ministarstva odbrane da Zastava oružje postane uspešno preduzeće, koje će biti sposobno da redovno izmiruje obaveze prema zaposlenima i državi, kao što je, priznao je, slučaj u prethodna dva meseca.

Uz opasku da promene u vrhu poslovodstva neke fabrike, gotovo po pravilu izazivaju pažnju, pa i podozrenje poslovnih partnera, bivši direktor Zastave oružja Dragoljub Grujović kaže da ni kupci (uglavnom strane kompanije), ali ni dobavljači i poslovne banke, nisu imuni na takve promene. Dodaje, međutim, da Zastava oružje ima tradiciju čestih kadrovskih promena, i da su, u prethodnih dvadesetak godina direktori smenjivani uglavnom posle zahteva sindikata, a da je ovo prvi put da su sindikalci pokušali da spreče smenu menadžmenta. Ima i onih koji smatraju da je dosadašnji direktor Rade Gromović, kao relativno mlad menadžer i dobar trgovac oružjem, bio bolje rešenje od svog naslednika na direktorskoj funkciji, penzionisanog pukovnika Milojka Brzakovića, koji je poslednjih desetak godina svog radnog i menadžerskog angažmana proveo u kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu. Oružarima koji ovako misle za utehu je činjenica da će Gromović, ipak, ostati u menadžmentu Zastave oružja, i to na funkciji izvršnog direktora.

Poruka države

– Nesporno je da je dosadašnji generalni direktor Rade Gromović postigao zavidne poslovne rezultate, pa se, s pravom, očekivalo da će biti ponovo izabran. Država se, kao vlasnik preduzeća, odlučila za pukovnika Brzakovića, čime, najverovatnije, šalje poruku da će Ministarstvo odbrane u narednom periodu više pažnje da posveti razvoju vojne industrije. S druge strane, pukovnik Brzaković dobro poznaje fabriku, u kojoj je proveo dve decenije na odgovornim funkcijama. Znam ga kao dobrog organizatora i menadžera i siguran sam da ugovoreni poslovi neće biti ugroženi, kao ni budućnost fabrike – komentariše za Danas Dragoljub Grujović, bivši direktor Zastave oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari