NBS: Bankarski sektor likvidan 1Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije saopštila je, povodom informacija o rezultatima banaka u 2016. godini, da su gubici dve najveće državne banke rezultat niza loših poslovnih odluka prethodni rukovodstava, ali da su stvoreni uslovi za njihovo sigurno poslovanje i da je bankarski sektor u celini stabilan i likvidan.

Pojedine banke su radi stvaranja sigurne i stabilne osnove za dalji održivi nastavak svog poslovanja sprovele i tzv. čišćenja nasleđenog portfolija, što se posebno odnosi na Komercijalnu banku i Banku Poštansku štedionicu ad Beograd, navela je NBS u saopštenju.

S tim u vezi, NBS ističe da su zabeleženi gubici u 2016. godini, rezultat niza loših poslovnih odluka prethodnih rukovodstava ovih banaka.

Zahvaljujući čvrstoj rešenosti i kontinuiranim aktivnostima najvećeg akcionara Vlade Srbije i rigoroznoj kontroli NBS kao regulatora, dve najveće državne banke adekvatno su kapitalizovane i raspolažu značajnim rezervama likvidnosti na kraju 2016. godine, istakla je NBS.

U saopštenju se navodi da je sa adekvatnošću kapitala koja višestruko nadmašuje zakonom propisani limit i pokazateljima likvidnosti višestruko većim od zakonskog minimuma, nesporno obezbeđeno pokriće svih rizika kojima su te banke izložene u poslovanju, da je obezbeđena sigurnost depozita svih njihovih klijenata i da su stvoreni uslovi za nastavak sigurnog i stabilnog poslovanja ovih banaka.

NBS napominje da banke koje posluju u Srbiji ostvaruju pokazatelje adekvatnosti znatno iznad regulatorno propisanog minimuma od 12 odsto, čime su još jednom potvrđeni ostvarena stabilnost finansijskog sistema i sigurnost depozita svih klijenata banka.

Treba imati u vidu, navela je NBS, da je bankarski sektor u celini, ali i većina banaka, uključujući i one koje nisu završile godinu sa profitom, ostvario pozitivan rezultat iz redovnog poslovanja, ako se posmatraju podaci pre značajnih ulaganja i ispravki vrednosti.

To je rezultat smanjenja drugih oblika troškova, uz istovremeni pad kamatnih stopa na proizvode koji se nude klijentima u izmenjenim okolnostima poslovanja, na koje su banke na odgovarajući način odgovorile.

NBS upozorava da se objavljivanjem nepotpunih informacija može, bez valjanog razloga, narušiti poverenje ekonomskih učesnika u pojedine finansijske institucije, a samim tim i finansijski sistem u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari