Država će do marta naredne godine da ispuni sve svoje obaveze prema Fijatu, rekao je juče predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon obilaska fabrike automobila u Kragujevcu. On je istakao da će do kraja godine Srbija uspeti da obezbedi 50 miliona evra od ukupno potrebnih 90 miliona, a do marta iduće godina pokriće sve obaveze koje je u ovoj investiciji preuzela prethodna vlada. Nikolić je ukazao da kriza pogađa sve u zemlji, kako državne, tako i porodične budžete.

Fijat je, prema njegovim rečima, ušao u ogromnu investiciju. „Nije lako razmišljati o tome da se napravi jedan novi proizvod, a mi možemo da ih oslobodimo brige o proizvodnji“, istakao je Nikolić, dodajući da je imao prilike da se uveri da će u Kragujevcu biti proizvedeni najbolji evropski automobili.

– Srbija će se truditi da obezbedi neka dalja tržišta – najavio je Nikolić podsećajući da je „Fijat 500 L“ i naš proizvod.

Nikolić je podsetio da stranke koje sada čine vladajuću većinu u vreme dok su bile opozicione nisu nikada rekle lošu reč o investiciji Fijata. „Svi ćemo pomoći da bude jedna od najboljih investicija, ovo je jedan od najboljih proizvoda „Made in Serbia“, naglasio je Nikolić.

Predsednik Fijat grupe Serđo Markone ukazao je da su predstavnici ove kompanije imali produktivan razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije, i da je pronađeno adekvatno rešenje pogodno za napredak. On je, takođe, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, a posebno je pohvalio radnu snagu u Srbiji.

Kao što je naš list najavio još sredinom prošle sedmice, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i generalni direktor grupacije Fijat-Krajsler Serđo Markione posetili su juče kompaniju Fijat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu. Markione je do sada već posećivao kako bivšu Zastavinu Fabriku automobila, tako i kompaniju Fijat automobili Srbija, dok je Tomislav Nikolić juče prvi put posetio novu fabriku automobila u svom rodnom gradu, u kojoj italijanski partner, prema ugovoru o formiranju zajedničke automobilske kompanije u centru Šumadije iz septembra 2008, ima 67, a država Srbija 33 odsto kapitala. Italijanska strana Markioneovim boravkom u Kragujevcu, želi da se uveri u sigurnost svoje investicije u izmenjenim političkim okolnostima.

U Fijatu su donekle i s razlogom zabrinuti kad je dalja sudbina kompanije Fijat automobili Srbija u pitanju, pošto su i aktuelni predsednik Srbije, ali i premijer Ivica Dačić i potpredsednik Aleksandar Vučić, u predizbornoj kampanji o Fijatu i njegovom poslovnom angažmanu u Kragujevcu govorili izraziti negativno i kritički. Sasvim je izvesno da je Serđo Markione u jučerašnjem razgovoru sa Tomislavom Nikolićem želeo da dobije zvaničnu potvrdu na najvišem nivou da će Srbija, kao odgovorna i ozbiljna država bez obzira na doskorašnje izjave njenih političkih lidera, i dalje poštovati ugovor prethodne vlade o formiranju kompanije FAS. Upućeni su sasvim ubeđeni da će i nova garnitura na čelu Srbije ostati u potpunosti verna zajedničkom poslu države i Fijata, pošto je i Nikoliću, Dačiću i Vučiću, kao dan jasno da je Fijatova investicija u Kragujevcu, zaista najveći industrijski i privredni poduhvat u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. U realizaciju ovog projekta je uloženo više od milijardu evra, a plan je da u dogledno vreme Srbiji donosi do milijardu i po evra prihoda od prodaje automobila u svetu i još oko milijardu evra od izvoza rezervnih delova, proizvedenih u fabrikama glavnih Fijatovih dobavljača u Kragujevcu.

Ono o čemu su Nikolić i Markione razgovarali, pored eventualnog unapređenja saradnje, odnosi se i na neispunjene obaveze države Srbije prema Fijatu, a na šta je prvi čovek grupacije u martu ove godine, na Salonu automobila u Ženevi, upozoravao i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Srbija, naime, još uvek nije obezbedila infrastrukturne uslove za normalan rad nove fabrike automobila u Kragujevcu, jer nije završila auto-put od Kragujevca do Koridora 10, kao ni Južnu obilaznicu oko Kragujevca, niti rekonstruisala prugu Lapovo – Kragujevac – Kraljevo, kojom se najveći broj automobila iz kragujevačke fabrike prevozi prema crnogorskoj luci Bar.

Država Srbija nije ispunila ni svoje ovogodišnje finansijske obaveze prema Fijatu, zbog čega je potpredsednik te kompanije Alfredo Altavila, prošle srede, o tome razgovarao sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, koji je obećao da će deo duga od 50 miliona evra biti izmiren nakon rebalansa budžeta.

Kompanija Fijat zvanično je registrovana sredinom oktobra 2008, i od tada do sada je izgrađeno i rekonstruisano 1,4 miliona kvadratnih metara fabričkog prostora. Nova fabrika automobila projektovana je za proizvodnju 300.000 automobila godišnje. Prema proceni fabričkog sindikata, u FAS-u i kooperantskim fabrikama do kraja godine će raditi 4.000 zaposlenih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari