U prvoj polovini 2013. godine iz opticaja je povučeno 317.000 falsifikovanih novčanica evra, odnosno 26,3 odsto više nego u istom periodu lane. Na meti falsifikatora i dalje su najčešće novčanice od 20 ili 50 evra, a najređe se krivotvore one od 500 evra.

Najviše falsifikata otkriveno je u zoni evra. Udeo falsifikovanih banknota evra je relativno mali, s obzirom na broj novčanica u opticaju, ali se građanima ipak savetuje oprez u gotovinskim transakcijama. Prema podacima Evropske centralne banke (ECB) u prvih šest meseci 2013. iz opticaja je povučeno 13,2 odsto više falsifikovanih novčanica nego u drugom polugođu 2012. Od 2010. godine najviše falsifikata evropske valute povučeno je u prvoj polovini te godine – 387.000 , a najmanje u prvoj polovini 2012. godine – 251.000.

U izveštaju ECB navodi se, takođe, da je udeo falsifikata veoma mali, s obzirom na to da se u prvom polugodištu u opticaju našla u proseku 15,1 milijarda novčanica evra. Udeo falsifikovanih novčanica od 20 evra u ukupnom broju „lažnih“ banknota registrovanih u prvoj polovini godine smanjen je, dok je udeo onih od 50 evra neznatno povećan. Falsifikovane „dvadesetice“ i „pedesetice“ činile su 82 odsto ukupnog broja povučenih falsifikata. Krivotvorene novčanice od 100 evra čine 12,4 odsto ukupno otkrivenih falsifikata, dok je udeo banknota od pet, deset, 200 i 500 evra i dalje je gotovo neznatan. Najviše falsifikovanih novčanica – čak 98,5 odsto, povučeno je iz opticaja u zoni evra, samo 1,2 odsto otkriveno je u zemljama Evropske unije koje nisu članice evrozone evra, dok je samo 0,3 odsto pronađeno u drugim delovima sveta.

U izveštaju se rizik da dobijete falsifikovanu novčanicu ocenjuje kao mali ali se, uprkos tome, građanima savetuje da uvek budu na oprezu, posebno sa novčanicama od 20 , 50 i 100 evra koje se najčešće krivotvore. Evrosistem, odnosno ECB i nacionalne centralne banke 17 članica zone evra, preporučuju građanima budnost u transakcijama sa gotovinom. Prave banknote se lako prepoznaju uz pomoć jednostavnog „oseti-gledaj-nagni“ testa, podsećaju iz ECB dodajući da je postupak provere objašnjen na njihovom i sajtu nacionalnih centralnih banaka zemalja iz zone evra. Svima koji sumnjaju da su dobili falsifikovane evre savetuje se da se obrate ili policiji ili nacionalnoj centralnoj banci. U međuvremenu Evrosistem nastavlja da ulaže napore kako bi osigurao da javnost bude dobro obaveštena kako da prepozna lažne novčanice, kao i da blagajnici i mašine za brojanje pouzdano identifikuju krivotvorene novčanice i uklanjaju ih iz opticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari