Osam godina od rušenja u Savamali: Oštećeni i dalje traže pravdu, tužbeni zahtevi od više miliona evra 1Foto: Milorad Đurović

Osam godina od rušenja pod fantomkama u Savamali, kada je deo Beograda sravnjen sa zemljom u izbornoj noći između 24. i 25. aprila, oni čiji su objekti nestali zarad današnjeg „Beograda na vodi“ i dalje traže pravdu u sudovima. Njihove tužbe „teške“ su i više miliona evra.

Te noći kada je na parlamentarnim izborima pobedio SNS, u samom centru Beograda, u Hercegovačkoj ulici, u ranim jutarnjim satima nepoznati muškarci maskirani fantomkama bagerima su rušili objekte.

Prema pritužbama građana, koji su se zatekli na tom mestu, a prema navodima u izveštaju službe Zaštitnika građana, bili su žrtve drskog, nasilničkog, vandalskog, samovlasnog ponašanja organizovane grupe uniformisanih i „fantomkama“ maskiranih lica, zbog čega su zvali policiju, ali ona nije postupala u skladu sa zakonom i pravilima o njenom radu.

Protiv Beograda na vodi, ali i firme Milenijum tim, Grada Beograda i Ministarstva unutrašnjih poslova, podneto je više tužbi zbog rušenja u Hercegovačkoj ulici, a najveći spor povela je firma Iskra, čijih su 17 objekata (oko 1.330 kvadrata) rušili fantomi.

Advokatica Ana Matić kaže za Danas da firme “Iskru” i “Transport peroni” zastupa u dva odvojena parnična postupka pred Privrednim sudom u Beogradu, u tužbi radi naknade štete protiv Millenium team doo, Beograd na vodi doo, Grada Beograda i Republike Srbije.

– U odnosu na tužioca Transport peroni doneta je prvostepena međupresuda koja utvrđuje postojanje osnova odgovornosti Republike Srbije za štetu, a dok se u odnosu na ostale tužene zastalo sa postupkom. U odnosu na tužioca Iskra doo, predmet je u fazi prvostepenog raspravljanja, nakon promene postupajuće sudije Marije Medenice, koja je krajem decembra 2023. godine izabrana za sudiju Privrednog apelacionog suda i novo ročište još nije zakazano – navodi naša sagovornica.

Dodaje da ista privredna društva zastupa kao oštećene u postupku po krivičnim prijavama vezanim za rušenje objekata.

– Međutim u postupcima pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom niti Višim javnim tužilaštvom u Beogradu nema nikakvih dešavanja, te moji klijenti nikad pred javnim tužiocem nisu ispitani u svojstvu oštećenog – naglašava Matić.

Takođe, Iskru zastupa u postupku po njihovoj predstavci podnetoj Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

– U ovom predmetu koji se vodi od 2019. godine Republika Srbija je odbila da učestvuje u fazi postupka koja se po njihovim pravilima naziva postupak poravnanja i sada je predmet u sledećoj fazi, tj. fazi meritornog rešavanja – ističe akvokatica Matić.

Procenjena šteta za Iskru je, kako kaže naša sagovornica, oko 4,5 miliona evra, a za Transport peroni oko milion evra.

Nada Krstić nevoljno se priseća kako joj je te noći pre osam godina srušen restoran „Savski ekspres“, a njenim zaposlenima „uklonjeno“ radno mesto. Sa ove vremenske distance kaže da isterivanje pravde u ovom sistemu i pod ovom vlašću nije vredelo.

– Izgubila sam sve sporove protiv Grada Beograda, Beograda na vodi i Opštine Savski venac. I ne samo što nisam nadoknadila svoju imovinu već me je svo to suđenje koštalo više od 10.000 evra, da ne pričam koliko sam živaca i zdravlja izgubila. Više se nikada u životu nisam vratila na mesto – navodi Nada Krstić za Danas. Inventar vredan 30.000 evra, uključujući i hranu, piće ostao je u ruševinama.

Nada je u međuvremenu otišla u penziju, a jedini spor koji trenutno još uvek vodi njen sin je protiv osiguranja Viner štediša, kod koga je restoran bio osiguran. Taj predmet se, kako kaže, nalazi u Apelacionom sudu.

Jedino što je uspela da naplati je račun radnika Milenijum tima, koji su, kako kaže Nada Krstić, svakog dana ručali u njenom restoranu.

Šabić: Sramno noćno rušenje u Savamali samo po sebi bilo skandal bez presedana

Advokat Rodoljub Šabić, tadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže da je „to sramno noćno rušenje u Savamali samo po sebi bilo je skandal bez presedana“.

– U iole uređenoj normalnoj državi potpuno je nezamislivo da nekakva ekipa kriminalaca pod fantomkama u centru glavnog grada koristeći tešku mehanizaciju ruši privatnu imovinu, lišava ljude slobode, vezuje ih, oduzima im telefone, a da nadležni organi iako pozivani u pomoć ne preduzimaju ništa. Ali taj slučaj je mnogo više od skandala. On je, markantna tačka koja obeležava početak nove faze u životu našeg društva i države, faze ubrzane devastacije institucija, kršenja zakona i Ustava, dominacije samovolje nad pravom, uzdizanja neodgovorne i nedodirljive „elite“, nejednakosti pred zakonom – ocenjuje Šabić.

Osam godina od rušenja u Savamali: Oštećeni i dalje traže pravdu, tužbeni zahtevi od više miliona evra 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Od početka je sve, kako kaže on, upućivalo na to da takva akcija niije izvodiva bez podrške vlasti a pritek vremena je iz godine u godinu to nedvosmisleno potvrdio.

– Nadležni su učinili sve što mogu da stvar predstave u lažnom svetlu, zataškaju, sklone dokaze. I pored lako prepoznatljivih odgovornih koje je i sam Vučić markirao kao „kompletne idiote iz vrha gradske vlasti“ nije, ako se izuzme tragikomičan, providan i zapravo kriminalan igrokaz sa jednim šefom smene u policiji odgovarao niko – ističe naš sagovornik.

Savamala je, kaže Šabić, ostala prljava mrlja na licu našeg pravosuđa i sistema uopšte i ona, ako želimo živeti u normalnom društvu, mora biti skinuta.

– Akteri verovatno računaju s tim da je više krivičnih dela tada počinjenih većina zastarela ili će zastariti. Ali bilo je tamo i teških krivičnih dela koja još nisu. A ostaje pitanje naknade štete ljudima čija imovina je srušena. Neki od njih već vode parnice u kojima bi po svemu sudeći morali uspeti. Naknada štete plaćena iz budžeta išla bi na teret građana. Bilo bi pravično instirati na tome da se zajednica regresira na teret „kompletnih idiota“ koji su štetu prouzrokovali a u međuvremenu se obogatili – navodi Šabić i zaključuje da je od ogromnog značaja da ružna priča o Savamali jednom kad tad dobiije epilog koji zadlužuje.

Odgovarao samo Goran Stamenković

„Kompletni idioti“ koji su te noći rušili, kako ih je tadašnji premijer, danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao, do danas nisu identifikovani, a jedina osoba koja je krivično odgovarala bio je Goran Stemenković. On je u vreme rušenja te 2016. godine bio šef smene dežurne službe beogradske policije koja nije reagovala na pozive građana. Stamenković je 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice, a za nesavesan rad dobio je uslovnu kaznu od pet meseci zatvora. Kasnije je priznao da je na njega vršen pritisak da prizna krivicu.

Prva presuda – Milenijum tim nezakonito stušio dva objekta

Privredni sud je u prvoj presudi protiv Milenijum tima, kako je ranije pisao Danas, utvrdio je u decembru 2016. godine da je ta kompanija nezakonito srušila dva objekta koji su pukim previdom preživeli fantomsko rušenje u izbornoj noći i time narušio „državninu“ preduzeću Transport peroni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari