Goran Stamenković, policajac koji je jedini odgovarao za rušenje u Hercegovačkoj pred sudom: “Prisilili su me da priznam krivicu za Savamalu” 1Foto: Printscreen/KRIK

Ne ponosim se time što sam pribegao nelegalnoj gradnji, ali ja sam samo jedan od pet miliona, pošto toliko u Srbiji ima nelegalnih objekata, kazao je Goran Stamenković, penzionisani pukovnik policije iznoseći završne reči u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Stamenkoviću se sudi zbog gradnje objekta u beogradskom naselju Mirijevo bez prethodno pribavljene građevinske dozvole. Optužni predlog tužilaštva, podignut je u maju prošle godine svega mesec dana nakon što je Stamenković dao intervju za portal Krik.

Goran Stamenković jedina je osoba koja je krivično odgovarala zbog rušenja u Savamali. On je u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine bio šef smene dežurne službe beogradske policije koja nije reagovala na pozive građana. Stamenković je 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice, a za nesavesan rad dobio je uslovnu kaznu od pet meseci zatvora.

Međutim, u maju 2022. godine Stamenković je za portal Krik ispričao da je na njega vršen pritisak da prizna krivicu. To isto je ponovio i na današnjem iznošenju završnih reči.

– Svi govore o tome da sam ja napravio dogovor da priznam krivicu za Savamalu u zamenu za legalizaciju objekta. Međutim, najviši policijski funkcioneri su mene prisilili da priznam krivicu za dešavanja u Savamali. Nekadašnja državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović mi je doslovnoj rekla da je Savamala za državu pitanje života i smrti, te da je to i za mene pitanje života i smrti, kazao je Stamenković.

Stamenkovićev branilac, advokat Ivan Ninić, u završnoj reči se osvrnuo na okolnost da je optužni predlog tužilaštva usledio mesec dana nakon što je Stamenković javno progovorio o pritiscima.

– Goran Stamenković je izgradio dva objekta. Objekat A je legalizovan, a objekat B nije. Predmet je držan u fioci ne bi li ga ucenjivali. Kada je progovorio, tužilaštvo je na taster podiglo optužni predlog, kazao je Ninić dodajući da tužilaštvo nije dokazalo Stamenkovićevu krivicu, te da je investitor objekta bila njegova supruga.

Ninić je takođe sudu skrenuo pažnju na činjenicu da su tokom godina komšije u više navrata prijavljivale Stamenkovića policiji zbog izvođenja radova, ali da je više tužilaca, uključujući i postupajućeg u ovom predmetu, iznelo stav da u njegovim radnjama nema elemenata krivičnog dela.

Postupajući tužilac Nikola Stojanović je u kratkom izlaganju istakao da je tužilaštvo nesporno dokazalo da je u konkretnom slučaju došlo do gradnje objekta bez građevinske dozvole, te da je investitor Goran Stamenković. Tužilaštvo je ostalo pri predlogu da sud Stamenkovića osudi na šestomesečnu zatvorsku kaznu i novčanu kaznu u visini od 200.000 dinara.

Prvi osnovni sud će kroz nedelju dana saopštiti prvostepenu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari