Sud odbio da ispita Stefanovića, Selakovića, Rebića, Hrkalović: Suđenje policajcu koji je priznao krivicu za Savamalu 1Foto: Printscreen/KRIK

Sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu odbio je predloge odbrane penzionisanog pukovnika policije Gorana Stamenkovića da se sasluša 11 svedoka, među kojima se nalaze bivši i aktuelni ministri Vlade Srbije, kao i vrh Ministarstva unutrašnjih poslova.

Postupak protiv Stamenkovića vodi se zbog sumnje da je izgradio stambeni objekat u Mirijevu bez građevinske dozvole, a tužilaštvo je u optužnom predlogu tražilo da on bude osuđen na šest meseci zatvora i novčanu kaznu od 200 hiljada dinara.

Goran Stamenković jedini je pripadnik policije koji je krivično odgovarao zbog odusustva adekvatne reakcije policije u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, kada su maskirana lica rušila objekte u naselju Savamala, pritom onemogućivajući prolaznike da napuste mesto i pozovu policiju. On je te večeri bio šef smene Dežurne beogradske policije

Među svedocima koje je Stamenković predložio nalaze se i bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, aktuelni ministar rada Nikola Selaković, bivši direktor policije Vladimir Rebić, kao i nekadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović.

Pored njih, predloženo je saslušanje Veselina Milića, načelnika Policijske uprave za Beograd, Milana Stanića koji ga je nasledio na tom mestu i Zvonka Kostića, načelnika dežurne službe MUP-a. Konačno, odbrana je predložila saslušanje i Milorada Grčića, bivšeg direktora EPS-a, Nemanje Stajića, bivšeg gradskog sekretara za poslove legalizacije, i Sonje Božović, gradske sekretarke za inspekcijske poslove.

Sudija Vlatko Stojanovski je ove predloge odbio, navodeći da se okolnosti za koje su predloženi ne odnose na konkretan događaj zbog kojeg se vodi krivični postupak.

Svi oni bili su predloženi kako bi bili ispitani o okolnostima koji su doveli do toga da Stamenković prizna krivicu za nesavestan rad u slučaju Savamala, zbog čega je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu.

Naime, kako je Stamenković ispričao za portal Krik, vrh MUP-a je na njega vršio pritisak da prizna krivicu, a pritom su mu nudili i legalizaciju objekta koji je izgradio u Mirjevu, ali i poziciju načelnika u Sopotu.

Uzgred, intervju Kriku u kom je govorio o ulitimatumu pred koji je bio stavljen, ali i suptilnim pretnjama koje je dobijao, objavljen je u martu prošle godine. Optužni predlog Prvog osnovnog tužilaštva podignut je dva meseca kasnije.

Sud je istovremeno odbio i predloge odbrane da se izvrši uvid u dnevnik događaja policijske stanice Zvezdana. U navedenim dokumentima ističe se da su policijski službenici u više navrata po prijavama građana da se gradi objekat bez dozvole izlazili na lice mesta i da su konsultovali dežurnog tužioca koji je konstatovao da nema elemenata krivičnog dela. Potpis istog zamenika tužioca nalazi se na optužnom predlogu.

Odlučivanjem o dokaznim predlozima, postupak protiv Stamenkovića se privodi kraju. Na narednom pretresu zakazanom za kraj maja, očekuje se iznošenje završnih reči.

Podsetimo, rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici usledilo je u izbornoj noći 2016. godine. Na mestu na kojoj su se nalazili srušeni objekti, danas se prostire naselje Beograd na vodi. Prvo osnovno tužilaštvo ima otvoren predmet ovim povodom, ali se on već osam godina nalazi u predistražnoj fazi.

U međuvremenu, do javnosti su dospela brojna svedočenja pojedinaca koji su tvrdili da znaju ili da su neposredno učestvovali u rušenju. Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je akciju organizovao tadašnji vrh gradske vlasti.

Ovo je u saglasju sa intervjuom Marije Mali, bivše supruge tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koja je rekla da joj je suprug ispričao da je on to organizovao. Najzad, nedavno je i Veljko Belivuk, vođa navijača govorio o ovom slučaju.

U postupku u kojem mu se sudi da je predvodio kriminalnu grupu koja je počinila više ubistava, Belivuk je rekao da su njegovi ljudi, zajedno sa ljudima biznismena Zvonka Veselinovića, učestvovali u rušenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari