Policajac koji je odgovarao za Savamalu oslobođen krivice za nelegalnu gradnju objekta u Mirijevu 1Foto: Printscreen/KRIK

Goran Stamenković, penzionisani pukovnik policije koji je jedini odgovarao za nepostupanje policije tokom rušenja u Savamali, danas je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu oslobođen optužbi da je gradio objekat bez građevinske dozvole.

U kratkom obrazloženju presude, sudija Vlatko Stojanovski je naveo da je do takve odluke došao tumačeći spise predmeta. U pitanju je prvostepena presuda, na koju tužilaštvo ima pravo žalbe.

Stamenković je bio optužen da je u beogradskom naselju Mirijevo gradio objekat bez građevinske dozvole. Tužilaštvo je u optužnom predlogu tražilo od suda da ga osudi na šestomesečnu zatvorsku kaznu i novčanu kaznu u visini od 200.000 dinara.

Goran Stamenković jedina je osoba koja je krivično odgovarala zbog rušenja u Savamali. On je u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine bio šef smene dežurne službe beogradske policije koja nije reagovala na pozive građana. Stamenković je 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice, a za nesavesan rad dobio je uslovnu kaznu od pet meseci zatvora.

Međutim, u maju 2022. godine Stamenković je za portal Krik ispričao da je na njega od strane tadašnjeg vrha MUP-a vršen pritisak da prizna krivicu. On je tada takođe naveo da je legalizacija dva objekta u Mirjevu bila deo ponude da prizna krivicu.

Stamenkovićev advokat Ivan Ninić je na iznošenju završnih reči istakao da je tužilaštvo podiglo optužni predlog protiv Stamenkovića svega mesec dana nakon intervjua portalu Krik.

– Goran Stamenković je izgradio dva objekta. Objekat A je legalizovan, a objekat B nije. Predmet je držan u fioci ne bi li ga ucenjivali. Kada je progovorio, tužilaštvo je na taster podiglo optužni predlog, kazao je tom prilikom Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari