Šta je služba Zaštitnika građana napisala u svom izveštaju iz 2016. godine o postupanju policije tokom rušenja u Hercegovačkoj ulici? 1foto (BETAPHOTO/NENAD PETROVIĆ/DS)

Zaštitnik građana primio je pritužbe građana da su 25. aprila 2016. godine, u ranim jutarnjim satima, počev od 2 časa ujutro, u Savamali, u Beogradu, u trajanju od oko dva časa bili žrtve drskog, nasilničkog, vandalskog samovlasnog ponašanja organizovane grupe uniformisanih i „fantomkama“ maskiranih lica, zbog čega su zvali Policiju, ali ona nije postupala u skladu sa zakonom i pravilima o njenom radu.

Izjave građana su međusobno saglasne, logične, uverljive, a pritužbe su podnosili odvojeno, različitih dana i na različite načine. Svi su tražili, odnosno prihvatili mogućnost da njihov identitet bude zaštićen, u skladu sa čl. 29 st. 3 Zakona o Zaštitniku građana.

Građani su u pritužbama isticali da su 25. aprila oko dva časa ujutro više desetina u crno uniformisanih, „fantomkama“ maskiranih, palicama i baterijskim lampama opremljenih lica zaposeli ulicu Hercegovačku u beogradskom kraju Savamala. Dovezli su se u više automobila, od kojih je najmanje jedno bilo terensko. Sva vozila su bila crne boje, tamnih stakala i bez registarskih tablica.

Neka od njih su patrolirala ulicom, a neka poslužila samo za dolazak i odlazak. Ulicu su zaprečile dve radne mašine. Osobe pod fantomkama su primenom i pretnjom primenom fizičke sile, drsko i nasilnički, izvlačili građane iz objekata i automobila, oduzimali im mobilne telefone odnosno SIM kartice, sputavali im kretanje, čak i gledanje u crna vozila koja su patrolirala krajem, pretresali automobile i objekte, odneli dva pištolja i lovačku pušku koje su zatekli u jednoj kancelariji, pronašli i odneli zapise sa privatnog video nadzora, pretili zatečenim građanima da nikom ne kažu šta se desilo. Za to vreme, radne mašine – bageri, porušili su više desetina objekata mahom poslovne namene.

Građani su detaljnije opisali da su maskirane osobe bile jednoobrazno obučene, da su imale teleskopske metalne palice čiji su rasklopivi delovi bili bele boje i baterijske lampe dužine oko 20-30 santimetara, a da su na mesto događaja došli u automobilima crne boje i bez registarskih oznaka – najmanje jednom terenskom vozilu i nekoliko manjih vozila srednje klase.

Marku i tip vozila građani nisu uspeli da vide jer su ih lica pod fantomkama sprečavala da gledaju u njihovom pravcu, između ostalog i tako što su ih primoravali da stavljaju glavu između nogu kada su neka od vozila prolazila, patrolirajući dok bageri ruše. Objekti su rušeni radnim mašinama žute boje, a prethodno su osobe pod „fantomkama“ na ulicu izvele sve koji su se u objektima zatekli.

Nikome nisu nanete telesne povrede. Osobe pod „fantomkama“ su sa sobom odnele video-snimač sa zapisima sa osam kamera jedne privatne firme i video-zapis sa obližnjih kamera u vlasništvu druge firme.

Nakon glavnine rušenja, osobe u fantomkama vratile su mobilne telefone, odnosno SIM kartice vlasnicima i oslobodile ih, uz pretnju da ćute o onome što se desilo, te automobilima brzo napustile Savamalu. Neki građani su ipak pozvali Policiju preko broja „192“. Sa tog broja im je, nakon internih konsultacija, rečeno da po naređenju „vrha Policije“ treba da se obrate Komunalnoj policiji i Sekretarijatu za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Beograda, i operater im je dao brojeve telefona.

Neki građani tvrde da su zvali Komunalnu policiju, odakle im je rečeno da treba da se obrate policiji. Jedan građanin peške je otišao u najbližu policijsku stanicu – na Savskom vencu. Tamo je dao izjavu i vozilom dvočlane patrole vraćen je na lice mesta.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio u sredstvima javnog informisanja da će „nadležni državni organi ispitati slučaj i da će se brzo dobiti rezultati. „Ono što je u ovom trenutku suština jeste da gradske službe to nisu radile; ono što je zasigurno – niko nije prijavio ništa Policiji i ono što je zasigurno – niko to nije video još uvek, samo se svodi na priču nekoliko ljudi.“

Ocenjeno je da se pritužbama ukazuje na kršenje prava građana i posebno nekorektno ponašanje organa uprave – nepostupanje po pozivima građana, upućivanje na nenadležan organ, nepreduzimanje mera i postupaka koji su predviđeni za takve situacije i koje se, inače, preduzimaju, a na štetu prava građana na slobodu i bezbednost, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i zaštitu imovine, kao i prava na zakonito, pravilno i delotvorno postupanje organa vlasti u stvarima iz njihove nadležnosti. Zato je, na osnovu ovlašćenja iz člana 25 stava 5Đ Zakona o Zaštitniku građana („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 79/2005 i 54/2007), pokrenut postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova, radi ispitivanja da li je Policijska uprava za Grad Beograd i zakonito i pravilno postupala po prijavama građana i da li u radu Policije postoje drugi propusti u vezi sa predmetnim događajem.

Dana 30. aprila 2016. godine, od 12 do 15.45 časova, neposrednim pristupom prostorijama, pribavljanjem pisanih i elektronskih zapisa i uzimanjem izjava od postupajućih i rukovodećih policijskih službenika, pribavljeni su podaci o radu Policijske uprave za Grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa podnetim pritužbama.

Podatke i izjave su dali: pomoćnik načelnika Policijske uprave za Grad Beograd za poslove policije Milan Stanić, pomoćnik načelnika Policijske uprave za Grad Beograd za poslove kriminalističke policije Ratko Kostić, pomoćnik načelnika Policijske uprave za Grad Beograd za poslove brigade policije Nebojša Pangić, zamenik načelnika Dežurne službe Policijske uprave za Grad Beograd Mladen Ostojić, šef smene Dežurne službe koja je obavljala službu u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine Goran Stamenković i načelnik Odeljenja za telekomunikacije Aleksandar Marjanović. Na početku nadzora, pomoćnici načelnika Policijske uprave za Grad Beograd izjavili su da će ta policijska uprava u svemu ispuniti svoju obavezu saradnje sa Zaštitnikom građana i da će i u ovom slučaju dati sve potrebne informacije o radu Uprave i kopiju celokupne relevantne dokumentaciji.

Na pitanje da li je Policijska uprava za Grad Beograd u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine imala saznanja o događajima koji su se tokom iste noći dešavali u Savamali u Beogradu, pomoćnik načelnika Uprave M. Stanić izjavio je da ga je 25. aprila, oko 6.45 sati, šef smene Dežurne službe Uprave koji je obavljao službu te noći Goran Stamenković, telefonom obavestio da je Policijska uprava za Grad Beograd obaveštena o rušenju objekata na prostoru Savamale i da su građani upućeni na Komunalnu policiju Gradske uprave Grada Beograda i nadležnu inspekciju.
Pomoćnici načelnika Uprave M. Stanić i R. Kostić potom su izjavili da su 25, 26. i 27. aprila Policijskoj stanici Savski venac bile podnete tri prijave građana o rušenju objekata na Savamali, da je Policijska stanica Savski venac o tome obavestila javno tužilaštvo, dostavljajući mu kopiju izveštaja, i da je Više javno tužilaštvo u Beogradu od Prvog odeljenja Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za Grad Beograd nakon toga zatražilo prikupljanje dodatnih obaveštenja.

Od predstavnika Policijske uprave za Grad Beograd zatražene su kopije obaveštenja javnom tužilaštvu o događajima na Savamali, kopije podnetih prijava građana o rušenju i navodnim napadima grupe lica sa „fantomkama“ i zatražen podatak o tome da li je bilo obraćanja Policijske stanice Savski venac Policijskoj upravi za Grad Beograd koja su se odnosila na prethodno navedene događaje i o tome da li su ista evidentirana.

Zatražene su kopije svih izveštaja iz službenih beležaka patrola koje su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine obavljale službu na području Savamale u Beogradu.

Takođe su zatraženi podaci o tome da li su iz Policijske stanice Savski venac u sedište Uprave stizale neke informacije o spornim događajima i da li postoji izveštaj noćne smene koji je bio podnet načelniku Policijske stanice Savski venac.

Predstavnici Uprave izjavili su da Policijska stanica Savski venac u vezi sa spornim događajima nije dostavila informacije u sedište Uprave i da 25. aprila 2016. godine pomoćnici načelnika Uprave nisu bili obavešteni o događajima u Savamali, osim M. Stanića, kojeg je telefonom šef smene Dežurne službe informisao o prijavama koje su se isključivo odnosile na rušenje objekata.

Isti su dodali da je načelnik Policijske stanice Savski venac o događajima tokom noći bio obavepggen kroz izveštaj i sačinjene službene beleške postupajuće patrole i usmeni raport dežurnih policijskih službenika.

Nastavak sledi sutra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari