Belivuk potvrdio da je bio deo rušenja u Savamali, Miljković kontaktirao sa Vulinom 1Veljko Belivuk photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Suđenje grupi Veljka Belivuka, na čiji početak se čekalo više od godinu i po dana, već prvog dana donelo je ono što je javnost najviše čekala – iznošenje odbrane prvookrivljenog.

Veljko Belivuk je negirao krivična dela koja mu se stavljaju na teret, odlučivši da veći deo svog izlaganja posveti odnosu koji je imao sa najvišim predstavnicima vlasti.

Kako je istakao, on je bio član Srpske napredne stranke od 2011. godine, precizirajući da je bio zadružen za novobeogradske blokove 45 i 70. Belivuk je naveo da je, zajedno sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem, kontrolisao tribinu Partizanovog stadiona, obezbeđujući da niko pogrdno ne skandira predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Usluge njegove navijačke grupe nisu tu prestajale – oni su obezbeđivali skupove SNS-a, ali i onemogućavali skupove koji nisu po volji vlasti. Posebno je naglasio svoju ulogu u rušenju objekata u naselju Savamala.

Kako je rekao, deo ljudi za rušenje obezbedio je on, a drugi deo biznismen sa Kosova Zvonko Veselinović. Za policijsku zaštitu, precizirao je, bio je zadužen Veselin Milić, aktuelni načelnik beogradske policije.

Prema njegovim rečima, komunkacija sa “šefom”, kako je rekao da svi oslovljavaju Aleksandra Vučića, išla je preko Aleksandra Vidojevića, navijača koji je u više navrata fotografisan u društvu Vučićevog sina Danila. Vidojeviću se, podsetimo, trenutno sudi zbog učestvovanja u demoliranju kluba Komitet.

Belivuk je, posumnjavši na šumove u komunikaciji, preko Darka Glišića, predsednika Izvršnog odbora SNS-a, tražio da se vide sa Aleksandrom Vučićem. Sastanak je, kako je rekao, organizovan u stanu voditeljke Katarine Šišmanović, “šefove velike prijateljice”. Na tom sastanku, prema Belivukovim tvrdnjama, prisustvovali su on, MIljković i Vučić, kada im je predsednik rekao da svaka dalja komunikacije mora da ide preko njegove desne ruke Aleksandra Vulina.

Belivuk je rekao da je tu komunikaciju održavao Miljković, pošto on ima veoma loše mišljenje o Vulinu.

– Pre nego što je posao ministar policije, dok je još okopavao Jovanjicu, često sam viđao Vulina kako vidno pijan dolazi u noćne klubove. On bi tada u društvu drugih muškaraca odlazio u toalet iz koga je izlazio mnogo bolje raspoložen. Kao neko ko je dugo radio u klubovima znam kako izgleda drogirana osoba, kazao je Belivuk.

Osvrćući se na ključni dokaz tužilaštva, materijal prikupljen veštačenjem Skaj aplikacije koju je grupa koristila, Belivuk je rekao da je taj dokaz nezakonito pribavljen, dodajući da su sudovi u Italiji i Francuskoj odbili da koriste te dokaze jer je nemoguće utvrditi njihovu autentičnost.

– To je nezakonit, fotošopiran i monitran dokaz, kazao je Belivuk.

Ipak, tužilaštvo je prema njegovim navodima umelo dobro da iskoristi taj dokaz ne bi li primoralo trojicu optuženih članova grupe da sarađuju sa tužilaštvom.

Posetimo, pored dokaza sa Skaj aplikacije u kojima se nalazi prepiska grupe, ali i fotografije žrtava, tužilaštvo je sklopilo i sporazum sa tri okrivljena – Bojanom Hrvatinom, Nikolom Spasojevićem i Srđanom Lalićem. Oni su i prilikom izjašnjavanja na optužnicu jedini od 30 okrivljenih koji nisu rekli da nisu počinili dela za koja su optuženi.

Belivuk je rekao da se iz spisa predmeta vidi da je Hrvatin instruisan šta da kaže i da je svojim iskazom popunio sve rupe u optužnici. Za Spasojevića je rekao da je psihički labilan i da je tri puta pokušao da oduzme sebi život. O iskazu Srđana Lalića nije želeo da se izjašnjava tvrdeći da nije još upoznat šta je sve rekao.

On je pozvao sudsko veće da se u donošenju odluke vodi i zdravom logikom.

– Mi smo svi bili praćeni od BIA i policije. Postavljali su nam bubice, pratili telefone, ispred kuće u Ritopeku gde su navodno bili izvršena ubistva su imali kameru. I pored svega toga mi smo, prema njihovim tvrdnjam uspeli da ubijenom šest osoba. Znali su kad imam odnose sa svojom ženom, ali nisu znali kada ubijam. Što nas nisu sprečili, ušli u kuću i spasili žrtve? Ako je tačno da smo mi to radili što se tvrdi u optužnici, onda i njih treba uhapsiti kao saučesnike, istakao je Belivuk.

Belivuk je iznošenje odbrane završio tvrdnjom da “istraživanja pokazuju da pažnja popušta posle 20 do 30 minuta” rekavši da će u nastavku postupka imati još toga da kaže. On je naglasio po savetu advokata neće odgovarati na pitanja tužilaštva i suda, ali da će učestvovati u postupku.

Pored njega, i svi ostali okrivljeni su negirali izvršenje krivičnih dela, sa izuzetkom trojice koji su potpisali sporazum sa tužilaštvom.

Pre nego što je Belivuk izneo odbranu, zamenik tužioca za organizovani kriminal je pročitao dve optužnice koje grupu tereti za sedam teških ubistava, trgovinu narkoticima, nedozvoljeno držanje oružja, otmicu i silovenje.

U nastavku postupka očekuje se da i svi ostali okrivljeni iznesu odbranu, ali i da saradnici tužilaštva iznesu svoj iskaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari