Šta se krije iza izjave Belivuka da je on rušio u Savamali i da li će ona konačno dovesti do istine? 1Foto: BETAPHOTO/NENAD PETROVIĆ/DS

Odgovore o rušenju objekata u naselju Savamala koje javnost čeka skoro šest godina mogli bi da dođu iz malo očekivanog izvora.

Umesto tužilaštva, koje se zadovoljilo sporazumom o priznanju krivice dežurnog policijskog službenika, istinu o tome ko je i po čijem nalogu vezivao građane i rušio objekte u Hercegovačkoj ulici mogao bi da kaže Veljko Belivuk.

Ovaj vođa navijačke grupe Principi, optužen za najteža krivična dela, od teškog ubistva do trgovine narkoticima, u poslednjem iskazu pred tužiocem je nagovestio da bi mogao da otkrije šta zna o Savamali.

„Zvonko Veselinović, Sale (Aleksandar Stanković) i ja smo poslali momke da ruše u Savamali“, kazao je Belivuk prema tvrdnjama portala Nova.rs.

„Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima“, rekao je on.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine grupa muškaraca maskiranih fantomkama je koristeći teške građevinske mašine porušila više objekata u Hercegovačkoj ulici, na mestu na kojem je planirana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi. Oni su vezivali slučajne prolaznike, oduzimali im telefone i sprečavali slobodu kretanja.

Sutradan ujutru fotografije rušenja najpre je na društvenoj mreži Tviter podelio advokat Rodoljub Šabić. Šabić u izjavi za Danas napominje da javnost ne bi trebalo da poveruje na reč Veljku Belivuku, ali da bi tužilaštvo na ozbiljan način trebalo da proveri navode koje je izneo u istrazi.

– Međutim, ovo nije prvi put da Belivuk iznosi pred tužiocem navode o svojoj povezanosti sa predsednikom Srbije i ministrom unutrašnjih poslova. Tom prilikom su njihovi bliski saradnici protiv njih podneli krivične prijave, praveći sprdnju sa pravosudnim sistemom, ali i čineći krivično delo lažno prijavljivanje, navodi Šabić.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo je obavestilo javnost da je odbacilo navedenu prijavu, ali bez nuđenja detalja šta je toj odluci prethodilo.

– Tužilaštvo nije preciziralo koje dokazne radnje je izvelo pre odbacivanja prijave, čime je samo produbilo sumnju koju je Belivukov iskaz probudio, ističe Šabić, dodajući da je poverenje javnosti u tužilaštvo na zabrinjavajuće niskom nivou.

Jedina državna institucija koja se sistemski bavila ovom aferom je kancelarija Zaštitnika građana koja je sprovela kontrolu zakonitosti rada policije, pošto su se brzo pojavile informacije da su policajci ignorisali pozive građana.

Advokat Miloš Janković koji je te 2016. godine obavljao funkciju zamenika Zaštitnika građana ističe da se javnost Srbije kontinuirano suočava sa brojnim aferama, teatralnim hapšenjima, prikazivanjem, ali i neprikazivanjem pompezno najavljenih snimaka izvršenja krivičnih dela, kao i uveravanja da će biti razotkriveni svi stravični zločini.

– Međutim, takve najave uglavnom nestaju u zaboravu. Ono što je od strane nosilaca javne vlasti i tabloida najavljivano kao senzacija, vremenom postaje nebitno, vlastima verovatno s razlogom, a narodu postaje prihvatljivo u skladu sa kod nas odomaćenim principom lakoće pristajanja. Shodno tome u uverenju sam da je naivno očekivati da će neko „izneti sve“ kako je najavljeno. Pretpostavljam da ova, poput većine teatralnih objava o učinjenim zločinima i izvršiocima predstavlja samo još jednu u nizu predstava namenjenih zamajavanju građana, po onoj oprobanoj metafori – hleba i igara, navodi Janković.

Ovim povodom oglasio se i pokret Ne davimo Beograd koji je zbog rušenja u Savamali svojevremeno organizovao niz protestnih okupljanja. Kako su naveli, navodi Veljka Belivuka o umešanosti u rušenje u Savamali i drugim kriminalnim radnjama koje je njegov klan obavljao nesumnjivo govore o umešanosti vrha Srpske napredne stranke i njenih satelita u brojne kriminalne poduhvate i korišćenje kriminalnih grupa i klanova u svakodnevne poslove.

„Jasno je da se operacija obima kakva je viđena u noćnom rušenju u Hercegovačkoj ulici u Beogradu kada je grupa od tridesetak maskiranih osoba uz pomoć teške mehanizacije rušila objekte po Savamali, vezivala prolaznike i otimala im telefone, ne bi mogla desiti koordinacije policije, gradskih službi i naloga iz vrha vlasti. Sada je i više nego očigledno da je u rušenje u Savamali na terenu bio umešan kriminalni klan Veljka Belivuka i Zvonka Veselinovića, a sve uz direktnu naredbu Siniše Malog, Gorana Vesića, Nikole Nikodijevića, i amin Aleksandra Vučića i ostalih ljudi iz vrha Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije“, ističu iz Ne davimo Beograd.

Podsetimo, jedina osoba koja je krivično odgovarala za slučaj Savamala je policijski službenik Goran Stamenković, koji je u večeri rušenja bio šef smene u beogradskoj policiji. On je bio osuđen pet meseci uslovno zbog nesavesnog rada, jer nije postupao po pozivima građana. Prema pisanju NIN-a, Stamenković je otkrio pred tužiocem da je krivicu priznao na nagovor državnog vrha koji su između ostalog činili aktuelni ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, nekadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, bivši direktor policije Vladimir Rebić, načelnik beogradske policije Veselin Milić… Prema pisanju NIN-a, tužilaštvo već godinu dana nije postupalo po Stamenkovićevom priznanju da je na njega vršen pritisak da prizna delo. Njemu su, uzgred, šest meseci nakon priznanja krivice legalizovana dva objekta na Mirijevu.

SSP: Odlažu suđenje da bi prikrili veze vlasti i kriminala

Stranka slobode i pravde saopštila je da je optuženi šef kriminalnog klana Veljko Belivuk iskazom da je umešan u rušenje u beogradskom kvartu Savamala potvrdio povezanost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tadašnjeg gradonačelnika Siniša Malog i gradskog menadžera Gorana Vesića i s tom grupom. „Sada je potpuno jasno da se proces klanu Belivuk odugovlači, jer suđenje nije počelo ni četiri meseca nakon potvrđivanja optužnice, kako se pre izbora 3. aprila ne bi čule optužbe na račun režima“, saopštio je SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari