Svi koji su uplatili aranžmane za Egipat preko agencije Argus turs neće otići na planirano letovanje, jer je Direktorat civilnog vazduhoplovstva odbio da izda dozvolu egipatskoj kompaniji Nesma za svih 75 traženih letova. Dozvole za 23 od 97 letova dobio je turski Korendon i to samo za letove sa aerodroma u Antaliji, saznaje Danas. Bez obrazloženja zbog čega je to tako ostao je i naš list.

„Od traženih 97 letova Korendon je dobio dozvolu za 23, samo za aerodrom Antalija, s otvorenom mogućnošću za neke dodatne letove, s tim da je neizvesno da li će i kada o tome biti odlučeno“, ističu u Argusu.

Tako će i većina onih koji su uplatili ili tek otplaćuju letovanje u Turskoj biti u problemu. U Argus tursu su ogorčeni zbog ovakve odluke jer je, kako kažu, došla bez ikakvog obrazloženja i to samo nekoliko nedelja nakon što je Direktorat najpre rekao da su upravo ove dve kompanije „ispunile sve tehničke uslove“.

Jedina kočnica do pre nekoliko dana bilo je Ministarstvo saobraćaja, koje je potom odlučilo da se distancira tako što će izmenom Zakona o vazdušnom saobraćaju dirigentsku palicu prepustiti Direktoratu. Direktorat je tako nakon nekoliko dana ćutanja doneo odluku suprotnu prethodnoj – da dozvola nema, što će nove hiljade srpskih građana ostaviti bez putovanja.

Da ovde nisu „čista posla“ potvrđuje i „ćutanje“ Direktorata koje je inače uvek otvoreno za sva pitanja medija. Jer kako je moguće da su za dve nedelje od „ispunjenja svih tehničkih uslova“, Nesma i Korendon došle do toga da ne dobiju dozvole, znaju samo u Direktoratu. Možda i u Ministarstvu saobraćaja koje je i tada, pre dve nedelje, imalo negativno mišljenje, a u kom se sada ograđuju od svega, upućujući nas na Direktorat.

Šta i ko tačno stoji iza ovakve odluke ne zna se, ali nije isključeno da država na ovakav način pokušava da zaštiti domaćeg avio prevoznika Er Srbiju, ali i pojedine turoperatere koji „rade“ ove destinacije, a koji su u dobrim poslovnim ili prijateljskim odnosima sa vlastima.



 

Koga štiti država?



Argus turs će morati da obustavi dalju prodaju aranžmana za Hurgadu, i neka letovališta u Turskoj. U agenciji koja je sa „spornim“ stranim kompanijama uspešno sarađivala godinama, kažu da će se maksimalno angažovati da pronađu rešenje za preostale putnike, a pozive građanima koji su uplatili za aranžman koji se otkazuje, već su poslati. U Argusu kažu da posle ovakve odluke koja je „lišene svakog osnova i opravdanja“, nemaju drugi komentar osim da se ovde radi o „sprezi raznih interesnih grupa uvijenih u formu višeg interesa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari