Nove sankcije SAD za četiri firme iz Srbije 1Foto: Shutterstock

Povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu i kao odgovor na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Sjedinjene Države su danas sankcionisale više od 500 pojedinaca i kompanija u Rusiji, a na spisku su i dve osobe i četiri firme iz Srbije, prenosi Glas Amerike.

Za Dragana Dragaša se navodi da predstavlja sekundarni rizik za sankcije, a razlog što se našao na listi je što je “radio ili radi u sektoru ekomomije Rusije, s ciljem podrške ruskoj vojno-industrijskoj bazi”, a isto obrazloženje je dato i za Marka Svorcana.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se da su, osim ruskih, meta sankcija i kompanije iz trećih zemalja, uključujući Kinu, Srbiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Lihtenštajn.

Dodaje se da je cilj sankcija uskraćivanje resursa koji su potrebni Rusiji za rat protiv Ukrajine, uključujući i sprečavanje izbegavanja sankcija.

Za kompanije iz Srbije je navedeno da su izvoznici tehnologije.

Kompanija „Kominvex DOO Beograd“, čiji je direktor i vlasnik Svorcan, “izvezla je desetine miliona dolara vredna dobra i opremu ruskim kompanijama za elektroniku”.

Kompanija „Soha Info DOO Novi Banovci“, čiji je direktor i vlasnik Dragaš, “izvezla je elektroniku dvostruke namene u Rusiju, vrednu milione dolara“.

Dodatno, kompanija „Goodforwarding DOO Beograd “napravila je stotine pošiljki u Rusiju od februara 2024. godine, uključujući elektronsku robu neophodnu za proizvodnju raketa, dronova i municije”.

Za kompaniju „Research and Development Company TR Industries“ navodi se da je specijalizovana za razvoj elektronske radio opreme, obaveštajnih optoelektronskih sistema i navigacionih sistema, te da je u Rusiju “poslala stvari kao što su integrisana kola i višeslojni keramički kondenzatori”. Gllavni primalac te robe bila je ruska kompanija Aretks, koja se takođe našla na listi sankcija.

U Agenciji za privredne registre Srbije, kao direktor i vlasnik kompanije „Research and Development Company TR Industries“ naveden je Nikola Obradović, dok je vlasnik i direktor kompanije „Goodforwarding“ ruski državljanin Aleksej Moskovkin. Oni nisu na listi sankcija.

„Kominvex“ je osnovan 2005. godine, a ostale tri kompanije nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022.

U novembru 2023, Radio Slobodna Evropa (RSE) je objavio istraživanje sa detaljima o tri od četiri sankcionisane firme i oba pojedinca.

RSE navodi da je „Kominvex“ kompanija „koja je od početka invazije na Ukrajinu do avgusta 2023, za manje od godinu i po dana u Rusiju izvezla robu u vrednosti većoj od 140 miliona dolara”.

“Trećina izvezenih proizvoda, odnosno roba vredna više od 50 miliona dolara, prema carinskim oznakama su elektronske komponente koje se nalaze na sankcijama Evropske unije, jer mogu biti korišćene u vojnoj industriji”, pokazala je analiza RSE.

RSE je pisao i o kompaniji „Soha Info“, navodeći da je „od oktobra 2022. do kraja jula 2023. godine izvezla u Rusiju robu u vrednosti od 18 miliona dolara”, kao i o kompaniji “Goodforwarding”, koja je u Rusiju izvezla robu za koju su službe EU identifikovale da može da se koristi „u ruskim vojnim sistemima na frontu u Ukrajini“.

Od februara 2022. godine, uključujući i današnje aktivnosti, američka vlada je sankcionisala više od 4.000 osoba i kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari