Niško Udruženje predsednika skupštine stanara najavilo je nove proteste zbog, kako je navelo, opstrukcije Apelacionog suda, gradskih vlasti i Gradske toplane koje onemogućavaju sprovođenje ranije postignutih dogovora sa korisnicima daljinskog grejanja. Ovo udruženje, koje po sopstvenoj proceni okuplja oko 40.000 građana, prethodno je izdejstvovalo nižu cenu grejanja, lakše privremeno isključenje građana sa mreže i prisustvo svog predstavnika u Nadzornom odboru Toplane, ali se „deo tih dogovora sa gradskim vlastima sada opstruira“.

– Apelacioni sud u Nišu je pre nekoliko dana doneo preporuku da se pred Osnovnim sudom stopiraju svi sudski postupci koje su građani pokrenuli protiv Gradske toplane zbog onemogućavanja trajnog isključenja njihovih stanova iz sistema daljinskog grejanja. Mislimo da je ovakva preporuka doneta na osnovu političkog pritiska iz grada, pošto gradski organi i čelnici u Nišu postupaju po sopstvenoj protivzakonitoj odluci, po kojoj je moguće samo privremeno, ali ne i trajno isključenje sa mreže. Najnovija preporuka niškog Apelacionog suda je u suprotnosti sa zajedničkim stavom svih Apelacionih sudova u Srbiji da nema nikakvih zakonskih prepreka za trajno isključenje građana sa sistema daljinskog grejanja, te da građani mogu u svako doba da raskinu svoje ugovore sa toplanama. Nadamo se da Osnovni sud u Nišu pri odlučivanju o našim sporovima neće podleći ovakvim pritiscima – kaže za Danas Saša Kostić, predsednik Udruženja predsednika skupštine stanara.


Kostić kaže da gradska vlast opstruiše i zahtev Udruženja za smenu kompletnog menadžmenta niške Toplane, na čelu direktorom Slobodanom Maksimovićem zbog, kako su naveli, nesposobnosti, donošenja odluka na štetu građana, kao i potencijalnih zloupotreba, od kojih su neke i pred sudom. Protiv Maksimovića je Policijska uprava u Nišu krajem prošle godine podnela krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, ali Osnovno javno tužilaštvo po njoj „još prikuplja dodatna obaveštenja“. Protiv Maksimovića postupa i niško Više javno tužilaštvo, povodom druge prijave, ali takođe bez konkretnih rezultata.

On dodaje da je Nadzorni odbor Topane, koji je prethodno doneo odluku da će njegovim sednicama, po principu „prazne stolice“, moći da prisustvuje i građanski posmatrač iz Udruženja, koji neće imati pravo odlučivanja, održao „nekoliko sednica“, ali bez predstavnika Udruženja. Prema njegovim rečima, to je izuzetno loš signal, jer ne samo da govori o tome da se gradski organi i institucije ne drže dogovorenog, već onemogućavaju građane Niša da utiču na komunalnu politiku u gradu, što je jedan od osnovnih zahteva Udruženja.

Protesti i samoorganizovanje građana pod okriljem ovog Udruženja, koje su mediji nazvali „komunalnim buntom“, počeli su u martu, nakon dostavljanja „naduvanih“ februarskih računa za daljinsko grejanje, koji su dostigli do 15.000 dinara po stanu prosečne površine. Gradska toplana je takve račune tada objasnila poskupljenjem gasa na tržištu i obračunom grejanja po utrošku a ne kvadraturi stana, kako je bilo ranije. Udruženje je odnedavno počelo da kontroliše i poslovanje Parking servisa, a najavilo je tu vrstu građanske kontrole i u svim drugim javnim preduzećima u Nišu.



„Samo preporuka“

Predsednik Nadzornog odbora Gradske toplane Zoran Pavlović kazao je za Televiziju Zona plus da nema zakonsku obavezu da na sednice odbora zove predstavnika Udruženja u svojstvu građanskog posmatrača, već da za tako nešto postoji „samo preporuka Gradskog veća“. On je „priznao“ da predstavnik Udruženja nije pozvan na sednicu Nadzornog odbora održanu 1. decembra, koja je bila vanredna, a na kojoj su se „dogovarale važne stvari – program rada i budžet za narednu godinu“.


Protestna šetnja u četvrtak

Prvi naredni protest u organizaciji Udruženja predsednika skupštine stanara zakazan je za četvrtak 10. decembar. Okupljanje građana je u 17 časova ispred Gradske toplane, nakon čega će biti organizovana protestna šetnja do Gradske kuće, u kojoj su kabinet gradonačelnika Zorana Perišića i sedište Gradskog veća Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari