Reditelj Milan Nešković i rediteljka Jana Maričić napali pozorišnog kritičara Borisava Matića :Udruženje kritičara i teatrologa Srbije 1Foto: Geo Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Udruženje kritičara i teatrologa Srbije saopštilo je danas da odlučno staju u odbranu svog kolege, pozorišnog kritičara Borisava Matića kojeg su na završnoj večeri festivala „Joakim Vujić“ u Užicu, 20. maja, vređali i pretili mu reditelj Milan Nešković i rediteljka Jana Maričić.

Kako se navodi u saopštenju za javnost Udruženja, Matiću su, upućene ne samo uvrede i psovke, nego i pretnje isključenjem iz pozorišnog života i zabranom pisanja kritika, što predstavlja ekstremnu vrstu profesionalnog i ličnog pritiska.

„Borisav Matić je po pozivu domaćina Festivala, direktora užičkog Narodnog pozorišta Zorana Stamatovića, bio angažovan kao dežurni pozorišni kritičar koji sarađuje u radu redakcije festivalskog Biltena i nakon svake izvedene predstave aktivno učestvuje u razgovorima vođenim na Okruglom stolu.

Ujedno, Matić je bio i član žirija Okruglog stola kritike ovogodišnjeg festivala „Joakim Vujić“.

Poslove koji su mu povereni Matić je po mišljenju prisutnih kolega i organizatora Festivala obavljao stručno i odgovorno, a svoje kritičarske stavove je zasnivao na argumentima i na način koji u svakom pogledu podrazumeva civilizovanu i pristojnu komunikaciju“, navodi se u saopštenju koje je na svom Fejsbuk profilu objavila Aleksandra Glovacki zamenica predsednice Udruženja kritičara i teatrologa Srbije.

Ona je zajedno sa Zoranom Maksimovićem i Borisavom Matićem radila u žiriju Okruglog stola kritike ovogodišnjeg 60. jubilarnog festivala „Joakim Vujić“.

U saopštenju se takođe ističe da je odluka tročlanog žirija (Aleksandra Glovacki, Zoran Maksimović i Borisav Matić) doneta jednoglasno, te da je potkrepljena odgovarajućim obrazloženjem.

„Organizatori festivala, Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, prihvatila je odluku žirija i nije tražila dodatno objašnjenje ove odluke“, navodi se u saopštenju Udruženja koje podseća da uvažava Kodeks profesionalne etike i svojim radom afirmiše slobodnu razmenu mišljenja i kritički pogled na umetnost.

„Kao članovi Udruženja koje se, dakle, zalaže za slobodnu mišljenja i govora uz uvažavanje tuđih stavova, smatramo da je besprimerni napad na našeg kolegu atak na slobodu mišljenja i govora, da je zasnovan na primeni (verbalne) sile, a da je fizički nasrtaj bio izbegnut samo zato što je Matić odstupio.

Konstruktivna diskusija i argumentovana kritika veoma su važni elementi za razvoj pozorišta i uopšte negovanje demokratskog društvenog dijaloga. Nasuprot njima, nasilničko ponašanje je zasnovano na primeni sile kojoj je cilj da zaplaši i ućutka neistomišljenike i onemogući slobodnu razmenu ideja i stavova. Uvereni smo da ovakvo nasilničko ponašanje ne sme da bude tolerisano.

Zato pozivamo Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije da reaguje i zaštiti svog gosta i našeg kolegu. Tražimo da Zajednica izjasni po ovom pitanju“, poručuje se na kraju saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari