Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić najavio je nedavno uspostavljanje saradnje domaće i ruske vojne industrije, u okviru koje bi do kraja godine u centralnoj Srbiji trebalo da bude izgrađena fabrika za sklapanje složenih borbenih sistema. Mada Vučić nije precizirao o kakvoj proizvodnji je reč, osnovano bi se moglo pretpostaviti da bi domaća vojna industrija trebalo da pravi ono što sama ne može, tenkove ili laka borbena sredstva na točkovima.


Poznavaoci prilika vojnoj industriji smatraju da bi u Srbiji – nakon neuspelog pokušaja s početka 90-ih da samostalno nastavi proizvodnju tenka M 84 – u dogledno vreme moglo da počne sklapanje ruskih lakih oklopnih borbenih vozila na točkovima, koja nedostaju Vojsci Srbije, ali su i vrlo popularna i tražena u svetu, te bi njihovim izvozom mogao da se ostvari dobar devizni prihod.

Kako fabrika za sklapanje složenih borbenih sistema, i pored sve Vučićeve agilnosti, teško da može da se izgradi za nepuna četiri meseca, upućeni, reklo bi se, pretpostavljaju da bi bilo logično da se savremena oprema za sklapanje složenih borbenih sistema instalira u već postojećoj fabrici „14. oktobar“ u Kruševcu. Zašto u „14 oktobru“? Najpre stoga što je ta fabrika 80-ih prošlog veka bila uključena u proizvodnju tenka M 84, koji je tadašnja jugoslovenska vojna industrija proizvodila po ruskoj licenci, i u kojoj je, početkom 90-ih, Srbija samostalno nastavila proizvodnju tog borbenog vozila. Taj industrijski poduhvat zaustavljen je međunarodnim sankcijama prema SR Jugoslaviji.

U „14. oktobru“ je, međutim, iz tog perioda ostalo dosta kvalitetne opreme koja bi, u kombinaciji sa savremenim proizvodnim linijama i mašinama, od početka naredne godine mogla da bude iskorišćena za sklapanje borbenih vozila. Radnici „14. oktobra“ u poslednje vreme intenzivno protestuju, tražeći posao i plate, pa bi ovaj posao omogućio ponovno upošljavanje kapaciteta u toj fabrici. Ukoliko saradnja domaće i ruske vojne industrije uskoro počne da se realizuje, posla bi trebalo da bude i za ostale fabrike odbrambene industrije Srbije. Zastavina fabrika oružja bi za borbeno vozilo na točkovima proizvodila tenkovske mitraljeze 12,7 i 7,62 milimetra, a „Prvi partizan“ iz Užica i „Sloboda“ iz Čačka bi proizvodili municiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari