Opština Paraćin je u 2013. preuzela obaveze od ukupno 34,5 miliona dinara, ne poštujući Zakon o javnim nabavkama, objavila je Državna Revizorska institucija Srbije. Za nabavku hrane je potrošeno oko 18,1 milion dinara, sa računa Direkcije za izgradnju i za izvođenje radova potrošeno je 16,2 miliona dinara bez sprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabavke i propisanih procedura.


Ta opština je, prema izveštaju DRI, bez postupka javnih nabavki prošle godine potrošila i 177.000 dinara za hemijska sredstva za čišćenje. Pri reviziji budžeta te opštine, DRI je kao nepravinost pronašla i to da je preuzela obaveze zaključenjem ugovora bez vrednosti za ugostiteljske usluge i benzin. Takođe je preuzela obaveze iznad odobrenih aproprijacija u iznosu od oko 12,5 miliona dinara kod direktnih i indirektnih budžetskih korisnika.

Nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama DRI je pronasla i u niškim opštinama Medijana i Pantelej, kao i u opštinama Kovin i Kula. Kako se navodi u izveštaju, niška gradska opština Medijana je u 2013. preuzela obaveze 19,3 miliona dinara, od čega je za usluge informisanja javnosti potrošeno oko milion dinara, za poklone 855.000 dinara, a za kancelarijski materijal 229.000 dinara. Druga niška opština Pantelej je isplatila 1,5 miliona dinara ne poštujući Zakon o javnim nabavkama.

Isplate bez verodostojne dokumentacije nađene su i kod tri niške opštine, kod kojih je DRI uradio finasijsku revizuju budžeta za 2013. godinu. Opština Niška Banja je bez verodostojne dokumentacije potrošila 4,2 miliona dinara, koliko je isplatila i Opština Medijana bez odgovarajuće dokumentacije, dok je Opstina Pantelej potrošila nešto više, oko 5,6 miliona dinara bez odgovarajuće računovodstvene dokumentacije.

I vojvođanska opština Kula preuzela je bez sprovedenog postupka javne nabavke obaveze i platila za dobra, radove i usluge ukupno oko 71,2 miliona dinara, dok je Kovin u 2013. isplatio 7,4 miliona dinara ne poštujući Zakon o javnim nabavkama. Opštinska uprave Kule bez javnih nabavki uplatila je 28 miliona dinara, od čega za prevoz učenika i studenata 13,2 miliona dinara, a za ostale specijalizovane usluge 9,5 miliona dinara. Javno preduzeće Zavod za izgradnju Kula je tako isplatio 39,3 miliona dinara, od čega za zimsko održavanja puteva i ostale komunalne delatnosti 20,4 miliona dinara, a za benzin 3,1 milion dinara. Kula je u 2013. preuzela obaveze i izvršila rashode i izdatke u iznosu od 129,9 miliona dinara bez verodostojne računovodstvene dokumentacije, dok je Opština Kovina isplatila 17,8 miliona dinara bez odgovarajuće računovodstvene dokumentacije, nepravilnosti su koje je DRI pronašla revizijom budžeta te dve lokalne samouprave.

Revizija konkursa za NVO možda dogodine

Državna revizorska institucija je dobila zahtev Ministarstva za rad za reviziju konkursa za raspodelu novca nevladinim organizacijama, ali se ne zna kada će ta revizija biti obavljena jer još nije utvrđen program rada DRI za iduću godinu, rekao je predsednik DRI Radoslav Sretenović i objasnio da je Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin pozvao prošle nedelje državne revizore da utvrde da li je bilo zloupotrebe na konkursu njegovog ministarstva za dodelu sredstava NVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari