Predstavnici Policijskog sindikata Srbije i Nezavisnog sindikata policije potpisali su u Vladi Srbije sa ministrom policije Ivicom Dačićem u ponedeljak Posebni kolektivni ugovor za pripadnike policije. Očekuje se da će on biti i formalno usvojen na prvoj sledećoj sednici Vlade Srbije. Nakon ovih pregovora očekuju se i razgovori o izmeni zakona o policiji.


– Ovo je kruna četvorogodišnjeg rada Policijskog sindikata Srbije. Najzaslužniji za konačno usvajanje kolektivnog ugovora su svi članovi PSS koji su nas podržavali tokom njegove izrade, pokazali strpljenje i mudrost u pregovorima sa vladom, rekao je za Forum predsednik PSS Veljko Mijailović. On dodaje da će od potpisivanja kolektivnog ugovora imati koristi svi pripadnici MUP-a, ali i građani države, jer će se time poboljšati njihova bezbednost. On ističe i da nakon potpisivanja kolektivnog ugovora nema gubitnika.

– Dobili su država, MUP i policijski službenici. Država, jer će dobiti motivisane policajce, čime će biti povećana i bezbednost. Službenici policije su dobili jer su uvedena „pravila igre“, a na duže staze im je rešeno pitanje statusa, naglašava Mijailović. On dodaje da je ovo nova faza u odnosima sindikata i policije, jer je sada konačno otvoren pravi socijalni dijalog.

Kao jednu od prednosti potpisivanja kolektivnog ugovora Mijailović navodi to što je sada predviđeno da će sindikati sada, prvi put, učestvovati u izradi pravilnika, sistematizaciji, ali i u izradi i dopuni Zakona o policiji. On dodaje da je u angažovanju stručnjaka za izradu kolektivnog plana, PSS platio oko 2,5 miliona dinara, dok drugi sindikati, iako je to bilo predviđeno sporazumom, nisu ništa doprineli.

Predsednik Predsedništva Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov kaže za Forum da je „potpisivanje Predloga posebnog kolektivnog ugovora istorijsko, jer je to prvi i jedinstveni takav ugovor koji će važiti za policijske službenike“. On je istakao da se tim ugovorom znatno unapređuju prava koja proističu iz rada, pogotovo ona koja se do sada nisu ni primenjivala i određuje osobenost posla policijskih službenika.

Barbulov naglašava da je finansijski deo Posebnog kolektivnog ugovora najvažniji i da je to propisano u članu 23 koji se odnosi na osnovicu plate. Osnovica je ostala u iznosu 75 odsto prosečne zarade u Srbiji, s tim što je dodata klauzula da ukoliko odobrena sredstva u budžetu namenjena za plate ne omogućavaju utvrđivanje osnovice u tom iznosu, Vlada može utvrditi nižu osnovicu za obračun, u skladu sa odobrenim sredstvima. Barbulov dodaje i da ta osnovica ne može biti ispod nivoa plate profesionalnog vojnika u Vojsci Srbije. Naš sagovornik ističe da se očekuje da će nova osnovica plata početi da se primenjuje od 1. januara 2012. godine.

Barbulov objašnjava da je kolektivnim ugovorom predviđeno i plaćanje rada tokom praznika, noću, rad u smeni ili prekovremeni rad tako da će traženi procenti biti iskazani kao u Zakonu o radu, s tim da se ti procenti uvećavaju, time što će se plaćati uvećano za 28,6 odsto, a 120 odsto za rad praznicima koji su vikendom. Prekovremeni rad, ističe Barbulov, plaćaće se tek nakon rebalansa budžeta, od sredine ove godine.

Topli obrok i regres izbrisani

Barbulov ističe i da je dogovoreno da se topli obrok i regres „brišu“ iz Predloga posebnog kolektivnog ugovora. To je ustupak sindikata koji je bio neophodan za usvajanje ovakvog predloga i njegovu doslednu primenu. Topli obrok i regres su prethodno bili uneti u koeficijente 2002. godine i tada su postali sastavni deo zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari