PKS potpisala Memorandum o saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom Ukrajine 1Foto: Danas/Nina Čolić

Privredna komora Srbije (PKS) potpisala je danas Memorandum o saradnji sa Trgovnisko-industrijskom komorom Ukrajine, uoči Privrednog foruma i bilateralnih susreta srpskih i ukrajinskih privrednika.

Memorandum o saradnji potpisali su predsednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Genadij Čižikov i direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

„Drago mi je da privrednici iz Ukrajine razmišljaju kako da održe proizvodnju i sačuvaju svoja tržišta, drago mi je da je Srbija jedna od zemalja sa kojima oni žele da jačaju svoju saradnju“, rekao je Vesović.

On je dodao da veruje u dobru perspektivu odnosa, jer mnoge industrijske i poljoprivredne kompanije iz Ukrajnije i Srbije imaju interes za saradnju.

Vesović je rekao da je Ukrajina i dalje veliki izvoznik, ne samo prehrambenih proizvoda, vec i proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i ruda.

„Mi mislimo na budućnost, na partnerstvo koje nas očekuje jednoga trenutka kad postanemo svi deo zajedničkog tržišta EU, razmišljamo i o sporazumima o slobodnoj trgovini i daljem jačanju saradnje, i ovime na simboličan način srpska privreda pruža ruku Ukrajinskoj privredi i pokazuje joj solidarnost u teškim trenucima“, kazao je Vesović.
Predsednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Genadij Čižikov ukazao je na dugogodišnje prijateljstvo Srbije i Ukrajine.

„Došli smo danas da pokažemo našu zainteresovanost za razvijanje odnosa nekoliko kljucnih sektora – poljoprivrede, rudarstva, IT sektor i građevinarstva, jer je pred nama period sveobuhvatne obnove Ukrajine, i nadamo se da će srpski građevinari učestvovati u obnovi naše zemlje“, rekao je Čižikov.

Naglasio je da je Ukrajina otvorena za dijalog i saradnju, naročito u oblasti sveobuhvatne obnove Ukrajine, imajući u vidu i Zelenu agendu i obnovljivu energiju.

„Možemo da prepoznamo da Srbija i Ukrajina imaju zajedničke interese koji mogu u budućnosti da se razvijaju na zadovoljstvo obe države“, kazao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer Stiftung (KAC) u Beogradu Jakov Devčić istakao je da je Fondacija posvećena dijalogu između Srbije i Ukrajine.

„Smatramo da Srbija može pružiti podršku i pomoć Ukrajini“, kazao je Devčić i dodao da je Evropski parlament odobrio ove tokove, i da je to značajan signal za dalju podršku Kijevu, Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač kazao je da je Srbija ključni trgovačko-ekonomski partner Ukrajine u regionu Zapadnog Balkana i da imaju zajedničku budućnost – članstvo u EU.

„Današnji privedni forum je potvrda snage Ukrajine. Mi mislimo na ubrzanje našeg ekonomskog razvoja i pospešivanje trgovačko ekonomskog partnerstva, sa našim partnerima, među kojima je i Srbija“, rekao je on.

Na forumu su se predstavile ukrajinske kompanije iz oblasti poljoprivrede i uzgoja živinskog mesa, kompanije iz građevinskog sektora, sektora namenske industrije, kao i proizvođači drvenih i metalnih vrata, distributeri poljoprivrednih mašina, generatora, vrata i parketa, konsalting kompanije iz oblasti međunarodne trgovine i kompanije iz oblasti video nadzora i obezbeđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari