Sudski izvršitelji Osnovnog suda u Nišu popisali su juče pokretne stvari Zorana Đorđevića, bivšeg sindikalnog lidera i radnika Nisala, koji je nezaposlen i živi u kući koja je vlasništvo njegovih roditelja. Popis je obavljen na osnovu naloga o plenidbi stvari jer Đorđević nije platio sudske takse u ukupnom iznosu od oko 85.000 dinara za sporove koje je vodio zbog otkaza i neisplaćenih zarada u Nisalu.


– Nisam platio sudske takse ne samo zbog toga što sam na Birou za nezaposlene i „čovek sa socijalnom kartom“, već i zbog toga što ne želim da častim sud zbog donošenja nezakonitih presuda. Tužio sam privatizovani Nisal zbog toga što sam dobio otkaz, uprkos tome što sam kao predsednik fabričkog sindikata bio zaštićen i domaćim i evropskim zakonodavstvom, kao i zbog 14 neisplaćenih zarada. Presude su od 2007. godine naovamo donosili Opštinski, Okružni i Apelacioni sud, a one su bile sve nepovoljnije po mene, tako da je Apelacioni sud nedavno oba spora rešio u korist Nisala. Podneo sam ustavne žalbe na te presuda pre nekoliko meseci, ali još nisam dobio odgovor. Čim prođem i tu proceduru, žaliću se Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer je ponašanje niškog pravosuđa nedopustivo – kaže Đorđević za Danas.

On dodaje da je „trn u oku mnogih moćnika“ jer je „ratovao protiv svih sistema“ i učestvovao u organizaciji niza protesta i štrajkova. Nedavno je predvodio protest malih akcionara Nisala ispred Gradske kuće, u kojem je zahtevana revizija „sumnjive i štetne“ privatizacije ove firme, a zahtev za njeno preispitivanje upućen je i premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću. Bio je i jedan od vođa serije protesta nakon privatizacije Nisala, a krajem 2010. prevodio je i štrajk glađu grupe bivših i sadašnjih radnika Nisala ispred Apelacionog suda zbog „krajnje lošeg i neefikasnog rada pravosuđa“.

Apelacioni sud je tada ocenio da ovakav protest predstavlja „vid pritiska na sud“ i demantovao tvrdnje o lošem radu, navodeći da se „svi predmeti bivših i sadašnjih radnika Nisala rešavaju u skladu sa zakonom i programom za rešavanje starih predmeta“. Menadžment Nisala je više puta negirao tvrdnje o lošoj privatizaciji, navodeći da firma uspešno posluje na domaćem i stranom tržištu, uprkos krizi u zemlji i van nje. Nisal je privatizovan 2003. i kupio ga je beogradski Domal-inženjering, na čijem čelu je biznismen Goran Vuković, za samo za 325.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari