– Relativno niska stopa zaposlenosti od oko 50,4 odsto jedan je od najvećih izazova sa kojima se Crna Gora danas suočava na svom evropskom putu. Podsetiću da je jedan od ciljeva zemalja EU, gde stopa zaposlenosti iznosi 65 odsto, približavanje granici od 75 odsto zaposlenih do 2020. godine – kaže na početku razgovora za Danas Zorica Kovačević, ministarka rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore.


Ali to nije jedini problem sa kojim se ovo ministarstvo suočava. Osim nezaposlenosti, tu je i veliki broj preduzeća u stečaju, zatim problemi u radu Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, zbog velikog broja penzionera i stalnog priliva novih, što ugrožava likvidnost fonda, ali i rad na crno, kao i zloupotrebe socijalnih davanja. Zato mnogi u Crnoj Gori smatraju da je prije četiri mjeseca ovaj resor s razlogom povjeren Zorici Kovačević, čiju radnu i političku biografiju (na mjesto ministarke došla je sa poslaničke i funkcije predsjednice OO DPS Danilovgrada) nije obilježila nijedna afera. Ukazujući na osnovne karakteristike tržišta rada naša sagovornica ističe da je tranzicija uzrokovala preraspodjelu radne snage između sektora proizvodnje i usluga, ali se, s druge strane, taj proces nije odvijao onom dinamikom koja bi omogućila da se apsorbuju izgubljena radna mjesta.

– Niska stopa zaposlenosti i relativno visoka stopa nezaposlenosti posledica su tih procesa na tržištu rada. Mjere i aktivnosti koje sprovodimo u skladu sa strateškim dokumentima Vlade Crne Gore trebalo bi da doprinosu rješavanju problema nezaposlenosti. Tu prije svega mislim na mjere i aktivnosti koje realizuju Zavod za zapošljavanje, odnosno na programe za visokoškolce, kao i na projekte samozapošljavanja kroz odobravanje povoljnih kredita, koje realizuje Investiciono-razvojni fond i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – kaže ministarka rada i socijalnog staranja.

Na pitanje u kojoj mjeri je ugrožena likvidnost Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, s obzirom na to da se broj penzionera stalno uvećava, ministarka kaže da je jedan od prioriteta Fonda PIO redovna isplata penzija i održavanje likvidnosti. A kada je riječ o sivoj ekonomiji, Zorica Kovačević podsjeća da je to globalni problem i da ni Crna Gora nije imuna na tu pojavu.

– Teško je procjeniti koliki je obim sive ekonomije, ali izvesno je da je ona prisutna kako u formalnom tako i u neformalnom sektoru. Preciznije rečeno, neformalna nezaposlenost, ili rad na crno, prisutna je kako u neregistrovanim, tako i u registrovanim preduzećima. Posledica takvog rada je izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa, što u konačnom dovodi do problema kako za radnika tako i za državu. S druge strane, rad na crno uzrokuje i probleme u radu drugih sistema, od socijalne zaštite do zdravstvenog i penzionog sistema – upozorava Zorica Kovačević.

Ministarka je demantovala spekulacije da su povod za osnivanje socijalne inspekcije, čiji je postupak u toku, zloupotrebe zabilježene u dodjeli socijalnih davanja zbog čega su već sankcionisani socijalni radnici u nekim centrima za socijalni rad. „Razlog osnivanja socijalne inspekcije nije zloupotreba prava, već intencija da se i u ovoj, kao i u drugim oblastima, uspostavi efikasniji sistem kontrole jer resorna ministarstva nijesu u mogućnosti da na odgovarajući način i efikasno obavljaju taj posao“, zaključuje ministarka rada i socijalnog staranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari