– U upravo završenim pregovorima sa novom Vladom Srbije dogovorili smo da Nemačka odobri kredite i grantove Srbiji u ukupnom iznosu do 120 miliona evra. Iako smo bili pomalo uzbuđeni oko toga kakva će biti situacija u razgovorima s novim vlastima, srpska delegacija se pokazala kao vrlo profesionalna – kaže u razgovoru za Danas Leo Krojc, načelnik odeljenja za Balkan nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju, koji je proteklih dana pregovarao sa našim ekonomskim vlastima oko pomoći koju njegova država daje Srbiji.


Koje ste programe dogovorili i u kolikim iznosima?

– Mi imamo tri glavna sektora u kojima delujemo. Prvi je energija, kao što su ulaganja u TE „Nikola Tesla“ ili u Bajinu Baštu. Drugi je vodosnabdevanje i treći je pravno savetovanje Vlade i slični poslovi. Nova oblast na koju smo se ovom prilikom obavezali je podrška Elektromreži Srbije. Radi se o kreditu koji će biti plasiran preko KfW-a. Kamate su relativno povoljne, oko 2,5 odsto, a ukupan iznos 40 miliona evra. Novac će se koristiti za modernizaciju prenosa struje. Dogovorili smo i produženje nekoliko projekata vezanih za unapređenje vodosnabdevanja u više opština. Kada saberemo sve kredite i grantove, obim dogovorene podrške je oko 80 miliona evra, što uz onih 40 miliona za EMS čini ukupno 120 miliona evra.

Kakvo je vaše iskustvo sa time kako se novac koristio u Srbiji?

– U poslednjih 12 godina mi smo uložili 1,3 milijarde evra u Srbiji i apsolutno smo sigurni da je novac uvek iskorišten za ono za šta je bio i namenjen.

U budžetu Srbije za narednu godinu biće predviđene rezervacije u iznosu od 10 odsto za slučajeve kada novac od donacija ne bude iskorišten nenamenski, tako da Vlada praktično računa sa time da bi do 10 odsto iznosa donacija EU moglo da bude potrošeno mimo predviđenih uslova?

– Naša prednost je u tome što uvek možemo da produžimo realizaciju naših projekata do osam godina od danas. Ako doprinos srpske vlade, koji je neophodan za svaki projekat, iz bilo kog razloga ne može da se sprovede, jer recimo srpska strana nije u mogućnosti da obezbedi sredstva ili su se pojavili drugi prioriteti, mi možemo da čekamo i nemamo potrebu da dajemo novac.

Srbija i Nemačka imaju više otvorenih pitanja i različite političke stavove, počev od lažnih imigranata do situacije sa Kosovom. Koliko bi ova sporna pitanja mogla da utiču na spremnost Nemačke da odobrava donacije i kredite Srbiji, odnosno da li postoji mogućnost da Nemačka upotrebi finansijske instrumente kako bi uticala na Srbiju da promeni svoju politiku, recimo po pitanju Kosova, EU i slično?

– Rad našeg ministarstva je deo nemačke ponude, jesmo deo spoljne politike koju nudimo Srbiji, ali nikada nismo zasnivali svoju podršku na aktuelnim, dnevnim uslovima. Što se tiče oblasti koje ste pomenuli, mi se držimo pozicija EU i one su poznate i uvereni smo da će se konačno pronaći rešenje.

Da li će Nemačka u doglednoj budućnosti povećavati, smanjivati ili držati svoje kredite i donacije na sadašnjem nivou?

– Nadam se da će podrška biti stabilna. Ne mogu ništa preterano da predviđam, ali nema nikakvih signala od strane našeg parlamenta ili budžeta da ćemo sredstva smanjivati. Nećemo ih povećavati, ali će biti manje-više jednaka. Ali, pošto neke zemlje izlaze iz režima u kojem dobijaju našu pomoć, na primer kao Hrvatska, koja će postati članica EU, novac koji smo davali njoj ostaje raspoloživ za ostale države.

Kako Nemačka gleda na intenzivnu ekonomsku saradnju Srbije sa Rusijom, naročito u domenu energetike i kredita, pojačano prisustvo Kine ne samo u Srbiji već u celoj Evropi i Turske, koja ubrzano radi na pojačavanju svog prisustva u celom regionu, a znamo da je ohladila svoje odnose sa EU?

– To je potpuno odluka Srbije. Sasvim je razumno da Srbija gleda da dobije podršku i saradnju bilo koje države koja je spremna da joj je da pod uslovima koji su bitni Srbiji, u vezi s nezavisnosti i sličnim stvarima. Siguran sam da će Srbija ubuduće vrlo dobro znati, kao što je i u prošlosti, ko su joj prijatelji i ko su pouzdani partneri. Mislim da će ih Srbija naći svugde u svetu i da sam ja Srbin, ja bih sarađivao sa svima njima.

Dobar rejting

Vi ste zaduženi za ceo Balkan. Kada poredite Srbiju sa ostalim zemljama regiona, kako stojimo i kolike su naše potrebe za pomoći Nemačke?

– To je uvek pitanje definicije. Srbija je sofisticirana zemlja i jedna od ključnih zemalja regiona i ima obrazovanu populaciju i omladinu i želju da modernizuje zemlju i svi znaju da to zahteva vreme i ne može da se uradi preko noći. Ali, što se tiče vašeg pitanja o tome koliko je Srbiji potrebna naša pomoć, ona je zaista potrebna, jer je cilj da se podrži Srbija na svom putu ka strukturi EU. Mi pokušavamo da implementiramo ništa manje od EU standarda. To je veoma zahtevno i traži mnogo posvećenosti na srpskoj strani i sve dok te posvećenosti ima i mi smo dobrodošli sa našom ponudom, mi smo zaista spremni da nastavimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari