Poljoprivrednik iz Šapca: Za vlast mi smo građani drugog reda 1Dušan Tufegdžić, poljoprivrenik iz Štitara Foto: privatna arhiva / Danas

Vlada Srbije nije prihvatila glavne zahteve poljoprivrednika, da visina subvencija bude 200 evra po hektaru, i da po ugledu na druge evropske zemlje, poljoprivredni proizvođači u Srbiji budu oslobođeni akciza na gorivno.

Ministar Branislav Nedimović preneo je poljoprivrednicima poruku Vlade, da su im odobrene subvencije u visini od 8.000 dinara po hektaru, umesto 24.000, koliko su oni tražili.

Što se tiče zahteva o ukidanju akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, o tome će se, kako je rekao, razmatrati tek posle izbora, jer je neophodno promeniti zakon o akcizama.

Dušan Tufegdžić, poljoprivrednik iz sela Štitar, jedan od predstavnika delegacije koja je učestvovala u pregovorima, rekao je za Danas da je razgovor sa ministrom ostao na nivou obećanja.

Poljoprivrednik iz Šapca: Za vlast mi smo građani drugog reda 2
Sastanak ministra Nedimovića i poljoprivrednika u Šapcu (Foto: K.V.)

„Ministar je obećao da će zaostale subvencije, stare i po dve godine, biti isplaćene do 10. marta. Problem je u tome što će najveći deo subvencija, njih oko 80 odsto koje su predate od 4. januara do danas kada ističe rok, biti isplaćene tek posle izbora u aprilu“, objašnjava Tufegdžić.

Poljoprivrednici su tražili da se subvencije ubuduće predaju kvartalno i da se ispalaćuju u roku od 60 dana.

„On je to načelno prihvatio, ali takvu odluku ne mogu da donesu sada, što znači da moramo čekati novi saziv Skupštine da bi se tako nešto usvojilo“, kaže on.

Poljoprivrednik iz Šapca: Za vlast mi smo građani drugog reda 3
Protest poljoprivrednika u Šapcu (Foto: K.V.)

Ministrovu izjavu da su subvencije po hektaru povećane duplo, Tufegdžić naziva bombastičnom.

„ To praktično znači da su one povećane 4.000 dinara po hekatru i isplatiće se na samo 1.600.000 hektara zemljišta, koje je registrovano u poljoprivrenim gazdinstvima, i ne prelazi 20 hektara po gazdinstvu“, objašnjava on.

Zahtev da se isplata subvencija omogući poljoprivrednicima koji poseduju do 100 hektra, kaže nije prihvaćen.

„Ja obrađujem oko 60 hektara, što znači da ću povećanje od 4.000 dinara, dobiti samo na 20, od ukupno 60 hektara. Onda se postavlja pitanje da li ova država zaista želi da ukrupnjava poljoprivrednike kako bi prozvodili više, ili hoće da nas ostave ovako male, kako bi bili lakši predmet manipulacije države, a bojim se i stranih kompanija i bogatih seljaka iz Evrope, koji su u stanju da plate i do 30 puta više za hektar zemlje u Srbiji, od nas koji ovde živimo“, kaže Tufegdžić i dodaje da jedino srpski seljak u Evropi plaća akcize na gorivo i to u iznosu od 91.3 dinara od 179 dinara, koliko je na tržištu cena tog energenta.

Poljoprivrednik iz Šapca: Za vlast mi smo građani drugog reda 4
Protestna vožnja (Foto: K.V.)

„Što se tiče nastavka protesta, u naredna dva dana donećemo odluku koliko imamo prostora i vremena, s obzirom na to da nam počinju veoma intezivni poljoprivredni radovi. Pitanje je i šta nam oni donose u trentku kada je došao izborni period, gde praktično nemamo kome ni da se obratimo. Verovatno ćemo morati da sačekamo da prođu izbori, ali to je već početak leta i vreme kada se ne može uticati na poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini“, objašnjava on.

Upozorava da će se situacija u Ukrajini, odraziti i na naše tržište i da će poljoprivredni proizvođači ali i građani, posledice tek osetiti.

„Bojim se da će izvoz jagode biti katastrofalan, što može biti veoma teško za ljude koji su uložili u ovu proizvodnju. Svu krivicu za ono što će se desiti do kraja ove godine, prebacujemo na ovu vlast, koja apsolutno ne misli o poljoprivrednicima, čak su u ovim pregovorima i ministar i predsednik i premijeraka bili veoma sarkastični. Ponašaju se prema nama kao prema građanima drugog reda“, kaže Tufegdžić.

Poljoprivrednik iz Šapca: Za vlast mi smo građani drugog reda 5
Sastanak poljoprivrednika Foto: privatna arhiva /Danas

„Mi ne radimo u firmama i fabrikama iz kojih možemo izaći i reći, ovde nam se ne sviđa, potražiću drugu firmu. Mladi odlaze iz sela bespovrato. Nosilac poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji star je između 55 i 60 godina“, kaže on i apeluje na građane da podrže poljoprivrednike.

„Ako ne podržite ljude koji vam proizvode najzdraviju hranu u Evropi, hraniće vas strani lanci i marketi sa uvoznom robom koja je uglavnom genetski modifikovana. Meso koje uvozimo je hranjeno GMO hranom, mleko u prahu takođe. Mi u Srbiji se borimo protiv gentski modifikovanih proizvoda, a bojim se da ćemo vrlo brzo biti u prilici da samo to i jedemo, i to po cenama mnogo višim nego u EU“, kaže Tufegdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari